Főoldal Külföld Bezárhat karácsonykor Németország

Bezárhat karácsonykor Németország

3 megtekintés

Rekordot döntött az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzöttek és a járvány halálos áldozatainak napi száma Németországban a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) pénteki adatai szerint.

Az MTI beszámolója szerint Németországban az utóbbi 24 órában 29 875 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust – ez csaknem 30 százalékos növekedés az előző csúcsértékhez, a csütörtökön regisztrált 23 679-hez képest, és a járvány rohamos gyorsulását jelzi. 

Az országban egy nap alatt 598 halálesetet regisztráltak, az előző rekordot szerdán jegyezték, akkor 590 halottja volt a vírusnak.

Tudósok és vezető politikusok napok óta hangsúlyozzák, hogy a járvány második hullámának megfékezésére november eleje óta bevezetett korlátozások révén nem csökkent kellőképpen a fertőzésveszéllyel járó érintkezések, találkozások száma, ezért újabb szigorításokra van szükség. Angela Merkel kancellár a szövetségi parlamentben (Bundestag) szerdán elmondott beszédében kiemelte, hogy

újabb intézkedések nélkül ismét exponenciális, robbanásszerű emelkedésnek indulhat az új fertőződések száma, ami tovább növelné az egészségügyi ellátórendszer terheit, és még magasabbra emelné a járvány halálos áldozatainak számát.

A politikusok nyilatkozatai alapján napokon belül, valószínűleg a hétvégén rendkívüli tanácskozást tartanak a szövetségi kormány vezetői a járványügyi védekezésért felelős tartományi kormányfőkkel. Várhatóan a kiskereskedelem, a szolgáltatások és az oktatási, illetve napközbeni gyermekellátási rendszer működésének csaknem teljes körű felfüggesztéséről döntenek. A társadalom és a gazdaság működését messzemenően befagyasztó zárlat legkésőbb december 24-én léphet érvénybe, és január 10-ig tarthat. 

Schleswig-Holtsein tartomány kormánya elrendelte, hogy hétfőtől a középiskolákban áttérnek az online oktatásra. Dietmar Woidke brandenburgi miniszterelnök azt mondta, hogy a tervek szerint a tartományi kormányfők már péntek este tartanak egy online egyeztetést, és vasárnap a szövetségi kormány vezetőivel tárgyalnak. A legnépesebb tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke, Armin Laschet egy ugyancsak pénteki nyilatkozatában kiemelte, hogy „össznémet” választ kell adni a járványhelyzet romlására, országos zárlatot kell bevezetni, méghozzá a lehető leggyorsabban. Ugyanezt sürgette a szövetségi kormány belügyminisztere, Horst Seehofer is, aki szerint már hétfőtől el kell rendelni a zárlatot, tekintet nélkül a karácsonyi ajándékvásárlási szezonra. 

Forrás: Index.hu - Külföld rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek