Főoldal Üzlet A Tesco bespájzol, mert tart tőle: nem lesz Brexit-egyezmény

A Tesco bespájzol, mert tart tőle: nem lesz Brexit-egyezmény

7 megtekintés

Élelmiszerhiány és áremelés jöhet, ha január elsejétől Nagy-Britannia a Világkereskedelmi Szervezet szabályai szerint kezd el kereskedni az Európai Unióval. Erre hívta fel a figyelmet a Tesco főnöke, akit a kormány pánikkeltéssel vádolt Londonban.

“Hiány lehet egy-két hónapon át friss élelmiszerből” – jelentette ki John Allan. A Tesco főnöke arra is rámutatott, hogy már így is hosszú kamionsorok kígyóznak Dover kikötője és az ország többi része között, mert a Covid-19-járvány lelassítja a karácsonyi forgalmat. “A legrosszabb forgatókönyvre készülünk, ezért feltöltjük a raktárainkat. A szűk keresztmetszet Dover, a kikötő” – nyilatkozta a Tesco elnöke.

Más cégek is arra hívják fel a polgárok figyelmét, hogy komoly bajok lehetnek, ha nem lesz Brexit-egyezmény – írja a Daily Mail. Erre pedig egyre nagyobb az esély mert Ursula von der Leyen és Boris Johnson utolsó vacsorája Brüsszelben nem hozott áttörést. Vasárnapig hosszabbítottak, de egyre nagyobb a pesszimizmus mindkét oldalon.

5%-os élelmiszerár-emelkedés várható

Ha Nagy-Britannia egyezmény nélkül távozik az unióból, akkor az átlagosan 5%-kal emelheti meg az élelmiszerárakat, de a francia sajtok esetében ez akár 40% is lehet – hangsúlyozta a Tesco elnöke. Erre a kormány azt mondja: különben is csökken a francia sajtok importja, vannak viszont remek hazai sajtok, egyék azt a brit polgárok, ha már a kilépést választották.

Dominic Raab külügyminiszter pánikkeltéssel vádolta meg a Tesco főnökét, aki tavaly vette át a cég irányítását. Szerinte teljesen értelmetlenség hiányról beszélni. Raab külügyminiszter elmondta: a kaotikus helyzet sokkal inkább a Covid-19-járvány következménye, nem amiatt alakult ki, hogy egyre nő a valószínűsége annak, hogy Nagy-Britannia egyezmény nélkül távozik az EU-ból. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a szigetországban kapható élelmiszereknek csak a 30 százalékát importálják az EU-ból.

A járvány kezdetén a Tesco volt a leghangosabb, amikor arra hívta fel a vásárlókat , hogy ne pánikoljanak, ne halmozzanak fel otthon. Most ennek épp az ellenkezőjét teszi, talán azért, hogy növelje az üzleti forgalmat – vélik a bírálók, akik a londoni Daily Mailnek nyilatkoztak.

A vita nemigen érdekli a karácsonyi vásárlással foglalkozó brit polgárokat, akik azt tapasztalják, hogy a káosz nemcsak az élelmiszerpiacokat érinti, hanem az informatikai eszközöket is, melyeket Nagy-Britannia Kínából, Japánból vagy Vietnamból importál. A játékpiacokon sincs minden rendben – számol be a Daily Mail. A The Entertainer az ország legnagyobb játék kiskereskedelmi hálózata. A főnök arról beszélt a Daily Mailnek, hogy három hetet késnek a beszállítók, miközben már csak két hét maradt karácsonyig.

Forrás: HVG.hu - Vállalkozás rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek