Főoldal Technika és Tudomány A Szputnyik V fejlesztőivel kezd közös kutatásba az AstraZeneca

A Szputnyik V fejlesztőivel kezd közös kutatásba az AstraZeneca

3 megtekintés

A kutatás során azt vizsgálják majd, hatékonyan kombinálható-e az oxfordi és az orosz koronavírus-vakcina.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Közös kutatásokat kezd a AstraZeneca az orosz Gamaleja Intézettel, az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alappal (RFPI) és az R-Pharm gyógyszergyárral annak érdekében, hogy saját, az Oxfordi Egyetemmel közösen kifejlesztett vakcináját kombinálja a Szputnyik V-vel – közölte pénteken a brit-svéd gyógyszergyár és az orosz szuverén alap.

A kutatásokba az AstraZeneca szerint 18 évesnél idősebb önkénteseket vonnak be. A különböző adenovírus-vektorvakcinák kombinálását tanulmányozó cég közleménye szerint a tudományos együttműködésnek nagy jelentősége lesz abban is, hogy a védőoltások a készítmények széles portfóliójának köszönhetően a jövőben könnyebben hozzáférhetők legyenek.

Az RFPI arról adott ki tájékoztatást, hogy

a klinikai kutatások, amelyek célja az AstraZeneca vakcinájának kombinálása a Szputnyik V Ad26 humán adenovírusával, még idén megkezdődnek

Kirill Dimtijev, az orosz oltóanyagok kidolgozását finanszírozó szuverén alap vezérigazgatója jelezte: reméli, hogy az együttműködés példát mutat majd más vakcinagyártók számára is.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken azzal vádolta meg a világ gyógyszerészeti óriásvállalatait, hogy „nem a legméltóbb”, „piszkos eszközökkel” igyekeznek hitelteleníteni a Covid-19 elleni orosz vakcinát a „kemény konkurenciaharcban”.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője pedig arról beszélt, hogy az orosz vakcina ellen külföldről finanszírozott lejáratókampány folyik. Azt is mondta: a gyakorlat bebizonyította, hogy a vakcina, amellyel a már a felső hadvezetés tagjait is beoltották, hatékony és biztonságos. Jelezte továbbá, hogy idén az orosz fegyveres erők 100 ezer tagja kapja meg a védőoltást, amelynek beadására 300 medikusbrigádot állítottak fel.

Orosz orvosok is bizalmatlanok a Szputnyik V vakcina iránt

Nagyfokú bizalmatlanság övezi az orosz vakcinát Oroszországban is. Főleg a nyilvánosan elérhető információk hiányát és a rendkívül gyors fejlesztést tartják gyanúsnak az egészségügyben dolgozók, akik – ha tehetnék – visszautasítanák a vakcinát.

A pénteken közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 28 585-tel 2 597 711-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 491 987, a halálos áldozatoké 613-mal 45 893-ra nőtt – a járvány kezdete óta ennyien még nem haltak meg egy nap alatt –, a felépülteké pedig 26 171-gyel 2 059 840-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 81,5 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 543 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával közel 550 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Voltaképpen miért is kell regisztrálnunk egy oldalon a védőoltásra?

Ködösen kommunikál a kormány arról, hogy miért is van szükség arra a vakcinaregisztrációs honlapra, amely azt bizonyosan nem garantálja, hogy az ottani jelentkezés alapján jutunk koronavírus elleni oltáshoz. A kormány igényfelmérés címén számos személyes adatot kér tőlünk, amelyeket aztán továbbít az egészségbiztosítási alapkezelő felé.

Forrás: HVG.hu - Tech rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek