Főoldal Technika és Tudomány 5000 éves gyilkosság körülményeit tárták fel spanyol kutatók

5000 éves gyilkosság körülményeit tárták fel spanyol kutatók

3 megtekintés

Egy ötezer éves gyilkosság körülményeit tárták fel spanyol kutatók, akik szerint az áldozat egy ötvenes éveiben járó férfi volt, akit egy éles tárggyal, vélhetően egy kőszekercével vágtak fejbe.

A sérült koponya 1999-ben egy ásatáson került elő, amikor egy későújkőkori kollektív temetkezési helyet tártak fel a katalán Tarragona tartományban, Calafellben – számolt be róla a theblend.ie portál cikke.

A kutatók a kriminalisztikában alkalmazott halottkémi módszerekkel vizsgálták meg a leletet, és a rajta látható nyomok arra utalnak, hogy a férfi nyomban belehalt az erős ütésbe, amely beszakította a koponyáját – derül ki a Journal of Paleopathology folyóiratban publikált friss tanulmányból, melyet a humán ősökológiai és társadalmi evolúciós katalán intézet (IPHES) tudósai mellett a Rovira i Virgili Egyetem és a Barcelónai Egyetem kutatói jegyeznek.

Az IPHES kutatója, Miguel Ángel Moreno-Ibánez elmondta, hogy a koponya törésének vizsgálatából kikövetkeztették az egyén halálát okozó tárgyat és az ütés irányát is. A koponya sérülését számított mikrotomográfiával (micro-CT) és binokuláris nagyítóval is megvizsgálták, és megállapították, hogy “az elváltozás a jobb parietális területen található és a gyógyulás jeleit nem mutatja”.

“A repedések sugaras elrendezése, néhány komoly nyílással és belső sérüléssel, valamint az akut törési szögek arra utalnak, hogy a trauma az egyén halálát okozta” – mondta Moreno-Ibánez. Mint hozzáfűzte: következtetésük szerint a koponya sérülését egy olyan tárgy okozta, amelynek egyenes, hegyes éle volt, mint egy fejszének vagy vésőnek. A tudós szerint a támadó a sérülés helye miatt jobbkezes lehetett.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

Forrás: HVG.hu - Tech rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek