Főoldal Ingatlan Sokakat érhet meglepetés a lakásfelújítási támogatás igénylésénél

Sokakat érhet meglepetés a lakásfelújítási támogatás igénylésénél

4 megtekintés

Nem árt mindenre odafigyelni.

A lakásfelújítási támogatás a legalább egy gyermeket nevelő szülők számára jelenthet segítséget a család lakóhelyéül szolgáló ingatlan felújításakor. Az elérhető összeg a teljes költségvetés fele lehet, de nem haladhatja meg a 3 millió forintot. A támogatás a munkálatok befejezését és kifizetését követően utólag igényelhető a benyújtott számlák alapján.

Most a Bankmonitor szakértői gyűjtöttek össze néhány olyan, bárkivel előforduló élethelyzetet, amivel bukható a maximális támogatás.

Egy lecserélt konyhabútornál az anyagköltség jóval nagyobb a munkadíjnál

Egy ilyen csere a támogatható célok között van, ám nem mindegy, mi az arány: miközben a konyhabútor ára elérheti akár az 500 ezer forintot is, a beszerelési munkadíja ennél jóval alacsonyabb, 100 ezer forint körül lehet. Vagyis a felújításért 600 ezer forintot kellene kifizetni. Ebből azonban legfeljebb 200 ezer forintot lehet visszaigényelni felújítási támogatásként.

Az ok: a visszaigényelhető támogatás összegében 50-50 százalékos arányban kell szerepelnie a munkadíjnak és az anyagköltségnek. Vagyis a 100 ezer forintos munkadíj mellé jelen helyzetben legfeljebb további maximum 100 ezer forint anyagköltséget lehet visszaigényelni.

Mi magunk végeznénk a munkálatokat

Ahogy említettük, a visszaigényelhető támogatás összegében 50-50 százalékos arányban kell szerepelnie a munkadíjnak és az anyagköltségnek. Azaz, ha mi magunk végezzük a munkát, akkor nincs munkadíj, így pedig az anyagköltséget sem lehet visszaigényelni.

Előfordulhat az is, hogy csak a munkák egy részét végeznénk magunk: például megcsináltatjuk a házunk kerítését, erre a munkára pedig egy vállalkozóval kötünk szerződést. A teljes költség 1,2 millió forint lenne, amiből 500 ezer forint az anyagköltség és 700 ezer forint a munkadíj. Emellett kifestenénk a lakást is, a festék, a fólia és egyéb szükséges eszközök beszerzésére pedig 100 ezer forintot költenénk, viszont ezt megoldanánk magunk.

Eszerint lenne összesen 600 ezer forint anyagszámlánk és 700 ezer forint munkadíjunk. Ugyanakkor összesen két külön munkálatot végeznénk el, amelyek közül csak az egyikről lenne vállalkozási szerződésünk. Ez pedig befolyásolhatja a támogatás összegét is, ugyanis a jogszabály az alábbiakat tartalmazza:

A támogatás a jelen rendelet hatálybalépését követően megkötött vállalkozási szerződés alapján megkezdett, a lakáson végzett felújítás befejezését és a számlák kifizetését követően igényelhető.”

A Bankmonitor szakértőinek véleménye szerint mivel nincs vállalkozási szerződés a festésről, ezért az ahhoz kapcsolódó költségek nem is vehetők figyelembe a felújítási támogatásnál. Vagyis összesen 600 ezer forint támogatást kaphatunk a fenti munkálatok után.

Előre gondolkodunk, és idén megvesszük az alapanyagot

Ez bizony hiba, hiszen a támogatás feltétele, hogy a számlákat 2021. január elseje után állítsák elő.

Jön gyerek, kialakítok egy babaszobát!

Minden elkészült, beküldjük a számlát és jön a meglepetés: bútorok esetében ugyanis csak a beépíthető darabok és gépek – például a konyhai bútorok – anyag- és beszerelési költségei után lehetünk jogosultak a támogatásra. Némi vígaszt jelenthet, hogy a festés költségét azért el tudjuk számolni.

Forrás: Index.hu - Ingatlan rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek