Főoldal Üzlet Orbán nemzetgazdasági jelentőségűvé minősítette Mészárosék szuperbankját

Orbán nemzetgazdasági jelentőségűvé minősítette Mészárosék szuperbankját

1 megtekintés

Mivel a miniszterelnök ezt megtette, a bankok összeolvasztását nem kell bejelenteni a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH). Amely így vizsgálni sem tudja a fúziót.

A szerda esti Magyar Közlönyben megjelent egy kormányrendelet Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával, amely szerint a kormány

nemzetstratégiai jelentőségűnek minősíti a Budapest Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt., valamint a Takarék Csoportot irányító MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. összeolvadását.

A rendelet alapján a kormány a magyar pénzügyi szektor versenyképességének növelése érdekében, közérdekből minősíti nemzetstratégiai jelentőségűnek a tranzakciót.

A miniszterelnök lépésével a bankok összeolvadását nem kell bejelenteni a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH), amely így – mivel hatáskörrel sem rendelkezik az ügyben – meg sem vizsgálhatja a fúziót.

A három pénzintézet tulajdonosai idén október végén, korábbi szándéknyilatkozatukat megerősítve, egy befektetési és szindikátusi szerződést írtak alá, és döntöttek arról is, hogy banki részesedésüket a közös holdingtársaságba apportálják. A lépéssel, mint korábban megírtuk,

Magyarország második legnagyobb bankcsoportja jön létre, amelynek konszolidált értéke meghaladja a 740 milliárd forintot.

A 444.hu emlékeztet, Mészáros Lőrincnek 48 százaléknyi tulajdonrésze van az MKB-ban. Egyharmadát pedig egy szolnoki magánszemély tulajdonában lévő magántőkealap vette meg tavaly Mészáros üzlettársától, Szíjj Lászlótól. A Takarék Bankot az a Vida József irányítja, aki egyben a TV2 tulajdonosa is, míg a Budapest Bank kizárólagos állami tulajdonosa a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.

Társaság igazgatósági elnökének feladatait a nagy konkurenstől, az OTP-től nemrég átigazolt Barna Zsolt, vezérigazgatói feladatait pedig Vida József, a Takarék első embere látja el, a szakemberek közösen irányítják majd a stratégiai tervezés munkáit – közölték korábban.

Forrás: HVG.hu - Vállalkozás rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek