Főoldal Külföld Miniszterek a vádlottak padján a bejrúti robbantás ügyében

Miniszterek a vádlottak padján a bejrúti robbantás ügyében

2 megtekintés
Kurkó Gyula

2020.12.10. 14:52

Egy libanoni bíró vádat emelt Hasszan Diab ügyvezető miniszterelnök és három volt miniszter ellen a több mint kétszáz ember halálát és mérhetetlenül nagy anyagi károkat okozó augusztusi bejrúti robbanással összefüggésben – adta hírül az MTI. 

Kapcsolódó

240 kilométerre is hallatszott a robbanás. Valószínűbb, hogy nem merénylet volt, hanem baleset történt a robbanóanyagokat tároló raktárban.

Az Index korábban megírta, hogy a felelősök a legmagasabb körökből kerülhetnek ki, ezenfelül pedig hihetetlen mulasztásokra is fény derült a nyomozáskor. 

Kapcsolódó

Irtózatos mulasztás okozhatta a bejrúti robbanást

Zűrös hátterű, robbanószer készítéséhez is alkalmas műtrágya, hajmeresztő hegesztők, egy Cipruson is érezhető detonáció. Minden, amit a bejrúti katasztrófáról tudni lehet.

A híradás beszámol róla, hogy Fadi Szavvan bíró a kormányfő mellett

vádat emelt Gázi Vazni volt pénzügyminiszter, illetve a közmunkaügyi tárcát korábban vezető Gázi Zeiter és Jusszef Fenianosz ellen.

A vád mindegyiküknél ugyan az: halált okozó gondatlanság. 

Kapcsolódó

Tizenhat embert vettek őrizetbe a bejrúti robbantás miatt

Kormányellenes tüntetők vonultak utcára, üzleteket rongáltak, kövekkel dobálták a rendőröket. Könnygázzal oszlatták őket.

Ismert, Bejrút kikötőjének egyik raktárában augusztus 4-én több száz tonna ammónium-nitrát repült a levegőbe. Ez több mint kétszáz ember halálát okozta, és több ezren megsérültek. 

Kapcsolódó

Megsérült a magyar követség épülete a bejrúti robbanásban

Eddig egyetlen magyar sem kért segítséget a külképviselettől.

A robbanás egész negyedeket tett lakhatatlanná, lényegében a kikötő környékén a földdel vált egyenlővé minden épület, és az egész várost üvegszilánkok árasztották el. Ezek után Hasszan Diab és kormánya benyújtotta lemondását, de ügyvivő kormányként még a helyén maradt, mert nem sikerült megválasztani az új kabinetet. 

20%

3690 Ft

2952 Ft

15%

11990 Ft

10192 Ft

Forrás: Index.hu - Külföld rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek