Főoldal Technika és Tudomány Megújuló energiára kapott engedélyt az egyik leggazdagabb magyar

Megújuló energiára kapott engedélyt az egyik leggazdagabb magyar

4 megtekintés

Rahimkulov Ruszlan napelemes kiserőműve most már az MEKH szerint is alkalmas megújuló energiaforrásból származó villamosenergia termelésére.

Megszerezte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) erőműegység minősítését három napelemes kiserőműhöz a SOLARGATE Kft. és a Csillagkert Management Kft. A cégek egyik tulajdonosa Rahimkulov Ruszlan – számolt be a hírről az Mfor.hu. A kiserőművek egyébként Mórahalmon, Mányon és Balatonlellén vannak.

A magyar állampolgársággal is rendelkező orosz üzletemberről nemrég derítette ki a G7.hu, hogy fivérével közösen akkora vagyonuk van, ami Mészáros Lőrincével is felér.

A minősítést megszerzése adminisztratív szempontból fontos: az energiatermelő származási garanciát kaphat az az általa megtermelt és a közcélú, állami hálózatba betáplált villamos energia után. A származási garancia értékesíthető, forgalomképes, elektronikus tanúsítvány, okirat, amely igazolja a felhasználó felé, hogy az adott termelőegységben előállított áram meghatározott mennyisége megújuló energiaforrásból, vagy nagy hatékonyságú kapcsolt energiatermelésből származik.

Gaál Tibor, a Solargate és a Csillagkert Management ügyvezetője, aki Rahimkulov Ruszlan mellett a másik tulajdonos ,azt nyilatkozta a lapnak, hogy a származási garancia megszerzésére volt szükségük, azt még nem tudják, a jövőben mit hoznak ki a kiserőművekből.

A napenergia egyébként nagy biznisz: egyre csak bővül az államhoz közeli támogatottak köre.

Forrás: HVG.hu - Tech rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek