Főoldal Ingatlan Megkapja Lipótmezőt a NER elitiskolája, Lázár viszont nem kap kastélyt

Megkapja Lipótmezőt a NER elitiskolája, Lázár viszont nem kap kastélyt

3 megtekintés

A volt pszichiátriai intézet területét kapja meg a Közép-európai Oktatási Alapítvány közpénzből induló tandíjas középiskolája. Egy másik ingatlanról is döntöttek: a gödöllői egyetemé lesz a királyi kastély.

A Közép-európai Oktatási Alapítvány kapja meg a 2007-ben bezárt egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet területének 18,3 hektáros részét – derül ki a jövő heti parlamenti szavazásokat előkészítő törvényalkotási bizottság javaslatából.

Az új elit középiskolára nem lesz érvényes a nemzeti köznevelési törvény, viszont már az alapításához 2 milliárd forintot kap, méghozzá a közpénzek kimentésének legújabb eszközével, egy közérdekű vagyonkezelő alapítvány keretében. Az iskola fizetős lesz, a tandíj mértékét a fenntartó alapítvány kuratóriuma állapítja meg dollárban vagy euróban. A törvényjavaslat ugyanakkor megengedi, hogy szociális és egyéb méltányolható okból a tanulók tandíjmentességet kapjanak, vagy mérsékeljék a tandíjukat, miközben az iskola ösztöndíjprogramokat is működtethet.

A kormány eredeti javaslata az elhelyezésről nem szólt, az egykori Lipótmezőn található terület átadása a Hende Csaba vezette törvényalkotási bizottság saját kezdeményezése. Javaslatait a plénum csaknem mindig elfogadja.

Egy másik ingatlan ügyében viszont a testület megerősítette a gazdasági bizottság döntését: nem adják oda a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt a Lázár János felügyelte mezőhegyesi ménesbirtoknak.

Itt az a feltűnő, hogy a bizottság nem ad indoklást, pedig a körzet fideszes képviselője, Herczeg Tamás a saját módosító javaslatát nagyon határozott hangon indokolta: Mager Andrea miniszter a javaslatot a térség „választott önkormányzati vezetőinek és településfejlesztéssel foglalkozó civil szervezeteinek megkérdezése nélkül” nyújtotta be, pedig itt „közösségi tervezésre, társadalmi egyeztetésre van szükség”. A bizottsági döntés mutatja: a megyei Fidesz-elnökként is működő Herczeg Tamás keresztül tudta vinni az akaratát.

Módosításokat javasol a törvényalkotási bizottság a veszprémi Pannon Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem nevet felvevő eddigi gödöllői Szent István Egyetem alapítványi magánintézménnyé alakulásáról szóló törvényjavaslatokhoz is. A veszprémiek megkapják a balatonalmádi Nereus Park Hotel állami üzletrészét, a Kaposvári Egyetemet is magába olvasztó gödöllői intézmény pedig az ottani Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. 84,2%-át, a parkkal és a lovardával együtt.

Az országgyűlés a jövő héten ülésezik idén utoljára, összesen 42 törvény megszavazását tervezik.

Forrás: Index.hu - Ingatlan rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek