Főoldal Külföld Marokkó is rendezné kapcsolatait Izraellel, Trump területi követeléseket ismert el cserébe

Marokkó is rendezné kapcsolatait Izraellel, Trump területi követeléseket ismert el cserébe

3 megtekintés

Az egyesült államokkal egyezett meg arról Marokkó, hogy helyreállítják a diplomáciai kapcsolataikat Izraellel. Benjamin Netanjahu is üdvözölte a döntést.

Izrael és Marokkó helyreállítja diplomáciai és egyéb kapcsolatait, és ennek értelmében újranyitják az összekötő hivatalokat Tel-Avivban és Rabatban, valamint esetlegesen nagykövetségeket nyitnak – közölte az amerikai Fehér Ház. Az erről szóló megállapodást Donald Trump és VI. Mohamed marokkói király megálírta alá.

Az egyezmény részeként az Egyesült Államok elismeri Marokkó területi követelését a vitatott hovatartozású nyugat-szaharai régióra vonatkozóan. Az egyezmény kitér a gazdasági és kulturális együttműködés lehetőségeire is. Amerikai tisztségviselők szerint lehetséges, hogy megállapodás születik közös átrepülési jogokról légitársaságok számára.

A marokkói királyi palota csütörtökön megerősítette, hogy Marokkó “a lehető leghamarabb helyreállítja diplomáciai kapcsolatait” Izraellel, és “történelmi állásfoglalásnak” minősítette Washington döntését Nyugat-Szahara marokkói szuverenitásának elismeréséről.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szintén üdvözölte a bejelentést, amelyet “történelmi jelentőségűnek” minősített.

Az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Szudán után Marokkó a negyedik arab ország, amely az elmúlt négy hónapban megállapodott Izraellel a kapcsolatok rendezéséről.

Marokkó 1975-ben annektálta Nyugat-Szaharát. A 266 ezer négyzetkilométeres, foszfátban és halban gazdag területen a Polisario Front kihirdette a Szaharai Demokratikus Arab Köztársaságot, és fegyveres harcot indított az államalakulat önrendelkezéséért, a szomszédos Algéria támogatásával. Marokkó jelenleg az egykori spanyol gyarmat nagyjából kétharmadát tartja ellenőrzése alatt.

Forrás: HVG.hu - Világ rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek