Főoldal Adózás Külföldiek biztosítási kötelezettség alóli mentesülése

Külföldiek biztosítási kötelezettség alóli mentesülése

9 megtekintés

A közelmúltban a NAV honlapján jelent meg egy állásfoglalás, mely segítséget nyújt annak értelmezésében, hogy egy harmadik ország állampolgára milyen esetben mentesül a magyar járulékfizetési kötelezettség alól.

Mielőtt az állásfoglalásra térnénk (Pénzügyminisztérium PM/18578/1/2020 – NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály ÜTF-4852/2020) fontos megemlíteni, kit is értünk harmadik ország állampolgára alatt.

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: új Tbj.) meghatározza, hogy ezen törvény alkalmazásában harmadik állam az, amely nem tartozik sem az Európai Gazdasági Térség, sem más Magyarország által kötött kétoldalú szociális biztonságról szóló egyezmény hatálya alá. Az utóbbi években egyre gyakrabban köttetnek kétoldalú tb-egyezmények, melyek következtében az egyezményben foglalt szabályok alapján és nem a Tbj. speciális rendelkezése értelmében valósul meg biztosítási jogviszony.

A Központi Statisztikai Hivatal által közzétett adatok szerint 2020-ban a legtöbben Romániából, Ukrajnából és Németországból érkeztek Magyarországra, mely országok egyike sem úgynevezett harmadik ország. Köszönhetően az európai koordinációs rendeletnek és az Ukrajnával érvényben lévő tb-egyezménynek ezen állampolgárok csak akkor fizetnek Magyarországon járulékot, ha magyar biztosítási jogviszonyt létesítenek, vagy a külföldön fennálló biztosítást a külföldi hatóság nem igazolja (pl. A1-es nyomtatvánnyal).

Ázsia, Amerika és Afrika földrészről 35 ezer főnél is kevesebb külföldi érkezett Magyarországra. Ezen külföldiek jelentős része érkezik Indiából, Japánból, Dél-Korából, Törökországból, vagy az Amerikai Egyesült Államokból, csak hogy néhány országot említsek (Magyarországon tartózkodó külföldi állampolgárok földrészek, országok és nemek szerint). Ezen országok sajátossága viszont, hogy mindegyik országgal van érvényben lévő szociális biztonságra vonatkozó egyezmény, ezért ezen kiküldött munkavállalók az egyezmény szabályai alapján többnyire mentesülnek meghatározott ideig a magyar biztosítási kötelezettségek alól.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja kikre vonatkozik a szabály, és nekik milyen kötelezettségeket kell teljesíteniük!

Előfizetési csomagajánlataink:

Forrás: HVG.hu - Adózóna.hu

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek