Főoldal Autó Költségvetési csalás miatt emeltek vádat egy korábbi jobbikos EP-képviselő ellen

Költségvetési csalás miatt emeltek vádat egy korábbi jobbikos EP-képviselő ellen

4 megtekintés

A vád szerint Szegedi Csanád átverte az Európai Parlament illetékes szerveit, amivel 155 millió forintos kárt okozott az EP költségvetésének.

Bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt vádat emelt Szegedi Csanád volt jobbikos európai parlamenti képviselő és hét társa ellen a Központi Nyomozó Főügyészség a Fővárosi Törvényszéken.

A vádemelésről csütörtökön közleményben tájékoztatott a főügyészség vezetője, ám Keresztes Imre nem nevezte meg a képviselőt. Utalt ugyanakkor az ügyben kiadott korábbi közleményére, amelyben Sz. Cs. monogrammal jelölték a volt parlamenti képviselőt.

Keresztes Imre a tájékoztatásban emlékeztetett: az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján indult nyomozás az Európai Parlament volt képviselője ellen, aki 2012 júliusában történő kiválásáig a Jobbik tagjaként politizált, majd függetlenként töltötte tovább mandátumát.

A vádirat szerint a képviselő 2009 és 2014 között a mandátuma gyakorlása során

  • utazási költségtérítés jogosulatlan megszerzésével,
  • parlamenti asszisztenseivel – részben fiktív – foglalkoztatási jogviszony létesítésével,
  • a Brüsszelben fogadott látogatócsoportok több esetben valótlan költségei után járó támogatással összefüggésben, és
  • kiadványok gyártására kötött – tényleges teljesítés nélküli vagy túlárazott – szolgáltatói szerződések révén

a támogatási összegek jelentős részének eltulajdonítása érdekében járt el.

A volt képviselő részben önállóan, részben az akkreditált parlamenti asszisztenseivel és az érintett gazdasági társaságok ügyvezetőinek segítségével az Európai Parlament illetékes szerveit megtévesztette, amivel több mint 155 millió forint vagyoni hátrányt okozott az EP költségvetésének.

A főügyész jelezte: a volt képviselő tagadja a bűncselekmények elkövetését, míg egyik társa részben beismerő vallomást tett.

A vádlottak által elkövetett legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tétele öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, a volt képviselő esetében a bűncselekmények halmazata folytán a büntetés kiszabásakor irányadó középmérték tíz év.

Forrás: HVG.hu - Autó rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek