Főoldal Külföld Katonai parádéval ünnepelték az azeriek a győzelmüket

Katonai parádéval ünnepelték az azeriek a győzelmüket

6 megtekintés

Azerbajdzsánban országos ünnepséget tartottak csütörtökön annak apropóján, hogy egy hónapja zárták le a 44 napos háborút Hegyi-Karabahban, amivel Baku a térség jelentős területeit foglalta vissza. Az Oroszország közreműködésével létrejött békemegállapodás keretében Örményországnak vissza kellett szolgáltatni a mintegy harminc évig örmény ellenőrzésű, de nemzetközileg Azerbajdzsán részének tekintett területeket. 

Az ünnepségen egy külföldi méltóság vett részt: Recep Tayyip Erdoğan. Sajtójelentések szerint a török államfő részvétele rámutat, hogy Ankara és Baku kapcsolatai mennyire szorossá váltak, mind a politikában, mind a hadviselésben. 

Ilham Aliyev azeri elnök és Erdogan egymás mellett ülve tekintették végig a parádét, amelyen az azeri légi fölény biztosításában kulcsfontosságú török drónokat is bemutattak. Török katonák is képviseltették magukat. 

A mai nap a győzelem és büszkeség napja a török világ számára 

– jelentette ki Erdoğan, gratulálva Baku „katonai és diplomáciai sikeréhez”, amely „30 év után egyesítette Karabahot az anyaországgal”.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török (b) és Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök a hegyi-karabahi háborúban Örményország fölött aratott azerbajdzsáni győzelmet megünneplő katonai díszszemlén Bakuban 2020. december 10-én. MTI/EPA/Poman Ismayilov

Forrás: Index.hu - Külföld rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek