Főoldal Üzlet Büntetés helyett fejlesztésre „ítélte” a Spart a GVH

Büntetés helyett fejlesztésre „ítélte” a Spart a GVH

5 megtekintés

A Sparnak jövőre új, regionális beszállítói rendszert kell kialakítania, cserébe nem kell büntetést fizetnie a versenyhivatalnak.

Több vizsgálatot is índított az elmúlt években a Sparnál a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a beszállítóknál alkalmazott bónuszrendszer miatt. Először 2012-ben állapították meg, hogy az utólagos beszállítói költség felszámítása jogsértő. Az ezt követően bevezetett díjról is hasonlót gondol a hatóság: megállapítása szerint a Spar visszaélt a piaci erejével, a 2014 és 2015 között alkalmazott bónuszrendszere indokolatlanul és egyoldalúan írt elő díjakat a beszállítóknak azért, hogy termékeik a bolthálózat polcaira kerülhessenek.

Csütörtöki közleménye szerint a hatóság bírságolás helyett a cég vállalásainak teljesítését írta elő:

a Spar azt vállalta, hogy 6 regionális szállítói központot alakít ki – Győrben, Hódmezővásárhelyen, Nyíregyházán, Pécsen, Székesfehérváron és Zalaegerszegen – a helyi kistermelő beszállítók értékesítési lehetőségeinek növelésére. 

A regionális rendszerben 90 százalékban új mikro-, kis- és közepes méretű beszállítók kerülnek helyzetbe.

A GVH Versenytanácsa azzal indokolta a döntést, hogy a bírságösszegnél nagyobb a kötelezettségvállalási program társadalmi haszna. A Spar 1,7 milliárd forintos jóvátételi programja a GVH szerint közvetlenül szolgálja a közérdeket, mert 23 munkahelyet teremt és hatékonyan támogatja a hazai termékek piacra jutását, esélyt adva a helyi kistermelőknek.

Forrás: HVG.hu - Vállalkozás rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek