Főoldal Technika és Tudomány Brexit: az Európai Bizottság vészhelyzeti intézkedéseket javasolt

Brexit: az Európai Bizottság vészhelyzeti intézkedéseket javasolt

3 megtekintés

Az Európai Bizottság célzott vészhelyzeti intézkedéscsomagot terjesztett elő arra az esetre, ha nem születik kereskedelmi megállapodás az Európai Unióból idén kilépett Egyesült Királysággal, a javaslatok célja egyebek mellett a megállapodás nélküli időszak alatti légi és közúti közlekedés biztosítása, valamint a halászat fenntartása egymás vizein – közölte az uniós végrehajtó testület csütörtökön Brüsszelben.

A közlemény Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét idézte, aki elmondta: noha a tárgyalások még folynak, az átmeneti időszak vége nagyon közel van. Nincs garancia arra, hogy ha sikerül is közös nevezőre jutni, a megállapodás időben hatályba léphet.

 
Felelősségünk, hogy felkészüljünk minden eshetőségre, beleértve azt is, hogy 2021. január 1-jén nem kötöttünk megállapodást az Egyesült Királysággal

– fogalmazott.

Az uniós bizottság szerint, ha nem lesz szabadkereskedelmi megállapodás, sok területen zavar keletkezik, és egy ilyen forgatókönyv több ágazatot aránytalanul érintene megfelelő felkészülés hiányában. A jelentős zavarok enyhítése érdekében bemutatott javaslatok az alapvető légi és közúti személy-, valamint teherszállítási szolgáltatások összeköttetését kívánják biztosítani a jövő év első 6 hónapja alatt, feltéve, hogy az Egyesült Királyság ugyanezt biztosítja. Biztosítani kívánja továbbá a szállított termékek biztonsági tanúsítványainak kölcsönös elismerését.

A halászatot érintően a bizottság egy ideiglenes jogi keret létrehozását kezdeményezi 2021. december 31-ig vagy mindaddig, amíg az Egyesült Királysággal nem sikerül halászati megállapodást kötni. Addig is úgy az EU, mint az Egyesült Királyság halászhajói továbbra is kölcsönösen hozzáférhetnének egymás vizeihez.

Ursula von der Leyen szerda este Brüsszelben fogadta Boris Johnson brit miniszterelnököt, hogy személyes megbeszélésen mozdítsák ki holtpontjáról a majdani viszonyrendszerről zajló tárgyalásokat. Az uniós bizottság elnöke a találkozót követően kiadott rövid közleményében azt a meggyőződését fejezte ki, hogy a hét végére döntés születik az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeli kereskedelmi kapcsolatáról, noha a két fél álláspontja továbbra is messze eltérő. Jelentősek nézetkülönbségek maradtak három kulcsfontosságú területen: az egyenlő versenyfeltételek, a megállapodás betartatásának módozatai és a halászat szabályozása ügyében.

David Frost brit főtárgyaló küldöttségével együtt vasárnap óta Brüsszelben folytat megbeszéléseket, mivel a múlt héten Londonban tartott tárgyalási fordulón sem jött létre megállapodás a három vitatott területen.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos, vagyis december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő kidolgozni a megállapodást a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről. A szabadkereskedelmi megállapodás elmaradása azt jelentené, hogy Nagy-Britannia és az EU kereskedelme januártól a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kétoldalú kereskedelmi forgalomban.

Forrás: HVG.hu - Tech rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek