Főoldal Befektetés Betettek a természeti katasztrófák a svájci nagybanknak, bezárja két biztosítóját

Betettek a természeti katasztrófák a svájci nagybanknak, bezárja két biztosítóját

1 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Jövőre a Humboldt Re és a Kelvin Re sem fog új biztosításokat kötni, mivel a Credit Suisse bezárja két viszontbiztosítóját. A mintegy 2 milliárd dollárnyi vagyonnal bíró biztosítók természeti katasztrófák és más kockázatok viszontbiztosításával foglalkoztak intézményi ügyfelek körében, de miután több nagyobb ügyfél is kivonta pénzét a biztosításokhoz kötött értékpapírokból, a svájci nagybank a bezárás mellett dönt. Mindez a Credit Suisse vagyonkezelői üzletágára is negatívan hat, mivel a bank a befektetésekhez kötött biztosítások egyik legnagyobb szolgáltatója a világon.

A biztosításokhoz kötött értékpapírok az elmúlt években az átlagnál jobb hozamot hoztak a befektetőknek, ugyanakkor jelentős veszteségeket is okozott olyan időkben, amikor megsokszorozódtak a földrengések és egyéb természeti katasztrófák. Az elmúlt időszakban pedig több ilyen katasztrófa miatti lehívás is volt. A Credit Suisse biztosításokhoz kapcsolt befektetési üzletága mintegy 6 milliárd dollárnyi vagyont kezel a jelenlegi adatok szerint.

Ahogyan arról korábban is írtunk, globális szinten soha nem voltak még olyan pusztítóak a természeti katasztrófák, mint az elmúlt egy évtizedben. A milliárd dolláros nagyságrendű gazdasági kárt okozó katasztrófák száma tíz év alatt 417-ra emelkedett a 2000-es évek 255-ös hasonló adatáról. A biztosított esetek száma több mint duplájára, 68-ról 140-re nőtt, hosszabb időtávon pedig még szembetűnőbb a változás, ahogy az Aon alábbi adatai mutatják:

Címlapkép: Getty Images

Forrás: Portfolio.hu - Befektetés rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek