Főoldal Autó A betegellátást veszélyezteti az orvosok cenzúrázása a MOK megyei elnöke szerint

A betegellátást veszélyezteti az orvosok cenzúrázása a MOK megyei elnöke szerint

6 megtekintés

Szijjártó László szerint a betegeket folyamatosan tájékoztatni kellene a kezelési lehetőségekről vagy az ellátás hiányosságairól.

Novák Hunor a magyarországi koronavírusos betegek ellátásának hiányosságairól készített interjút egy professzorral a minap, ám sem az interjúalany, sem az őt foglalkoztató kórház nevét nem közölhette, mert az intézmény megtiltotta a nyilatkozattételt. Novák erről a Facebookon is beszámolt.

A történtekre reagált a Győr-Moson-Sopron Megyei Orvosi Kamara (MOK) elnöke. Szijjártó László, szintén a közösségi oldalon azt írta, hogy nem szabad összekeverni az orvosi titoktartás és az intézményi lojalitás szabályát a cenzúrával, mert ez a sikeres együttműködést és a betegek hiteles tájékoztatását akadályozza.

A MOK megyei szervezetének elnökeként kérem és figyelmeztetem minden orvos kollégánkat, hogy ezt tartsák szem előtt és ennek szellemében próbáljanak meg a jelen, rendkívül nehéz helyzetben dolgozni. Köszönöm Novák Hunor kollégánknak, hogy bátran és példamutatóan rámutat a problémákra, ezzel segítve a megoldások közös keresését”

 – írta az elnök.

Szijjártó aztán a Telexnek nyilatkozva arról beszélt, hogy két esetben fogadható el, ha egy orvost korlátoznak a megszólalásban. Egyfelől az orvosi titoktartás köti őket, ami alól csak ritkán van kivétel, például ha bántalmazás vagy más bűncselekmény nyomait látják a betegen. Szintén elfogadható szerinte, ha a kórház vagy a rendelőintézet vezetése szabályozza a nyilatkozási rendet.

Az elnök szerint a fenti két eseten kívül kifejezetten káros, ha az orvosokat cenzúrázzák, vagy megtiltják nekik, hogy nyilatkozzanak. Szijjártó úgy látja, kötelességük elmondani, hogy milyen kezelési lehetőségek, alternatívák vannak, ahogy azt is, hogy a kórházban milyen ellátási problémák adódnak.

Az elnök úgy véli, nem hogy tiltani kell a megszólalást, hanem minden lehetséges csatornán jelezni kell, ha egy kórház nem tudja a megfelelő ellátást biztosítani a betegnek, hogy a páciens ne odaérve tudja meg, hogy napokig szünetel a rendelés, elromlott a CT, elmarad a vizsgálat vagy annyira nincs személyzet, hogy bizonytalan lenne az ellátás minősége.

Ha minderről nem tájékoztatják a betegeket, akkor veszélyeztetik az ellátásukat, és a kórház etikátlanul jár el velük szemben.

Szijjártó azt is hangsúlyozta a portálnak, hogy szakmai kritikát fogalmazott meg. „Bármilyen kormány, bármilyen politikai oldal gázolna bele így az orvosok szakmai autonómiájába és az orvos-beteg kapcsolatba, azzal súlyos hibát követne el.”

Forrás: HVG.hu - Autó rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek