Főoldal Gazdaság Tállai András „gyors iránymutatást” ígért az adóstopot nem teljesítő önkormányzatoknak

Tállai András „gyors iránymutatást” ígért az adóstopot nem teljesítő önkormányzatoknak

3 megtekintés

Az illetékes kormányhivatal döntése akadályozza majd meg azoknak az önkormányzatoknak a tervét, amelyek az adóstop ellenére megpróbálják jövőre felemelni a helyi közterheket – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Tállai András pénzügyminiszter-helyettes. Rendkívüli jogrend van érvényben, és amint a hatályos törvényeket, úgy a helyhatóságok rendeleteit is felülírják az ilyenkor meghozott kormányrendeletek szabályai – mondta Tállai András. Immár kormányrendelet mondja ki az adóemelési tilalmat,

ezzel pedig senki nem mehet szembe. Amelyik önkormányzat mégis megpróbálkozna ezzel, gyors iránymutatást kapna a jogrendről

– helyezte kilátásba a pénzügyminiszter-helyettes.

„Az önkormányzatok fellebbviteli fóruma a kormányhivatal, amely köteles érvényt szerezni a hatályos jogszabályoknak, így nem adhat zöld utat az adóemelésnek” – mondta Tállai András. Ez így azonban nem pontos, ahogy arról részletesen írtunk, a kormányhivatalnak nem kell „zöld utat” adnia az önkormányzati rendeleteknek – ha az magasabb rendű jogszabállyal ütközik, első körben törvényességi felhívást adhat ki, majd a Kúriához fordulhat, amely megsemmisítheti az adott önkormányzati rendeletet. Egy ilyen folyamat hónapokig elhúzódhat.

A jogi helyzet egyáltalán nem olyan egyszerű, mint amilyennek Tállai lefesti. A kormány egy, a veszélyhelyzeti törvény adta felhatalmazás alapján hozott rendelettel megtiltotta az önkormányzatoknak, hogy emeljenek az adóikon. A helyzet azonban eléggé kacifántos,

a kormány ugyanis olyasmit tilt meg az önkormányzatoknak, amit azok (vagy legalábbis egy részük) már megtett.

Méghozzá kötelező módon, a hatályos törvényeket betartva: november végéig ki kell hirdetniük a következő évre vonatkozó saját adórendeleteiket, hogy azok január 1-én hatályba léphessenek.

Ez azt jelenti, hogy

az önkormányzatok már kihirdették adórendeleteiket, mikor a kormány kiadta a saját magasabb szintű rendeletét arról, hogy mit nem szabad tartalmazniuk ezeknek az önkormányzati rendeleteknek.

Fontos, hogy a kormányrendelet az önkormányzati rendeleteket nem írja fölül – vagyis azok továbbra is érvényesek, január 1-én pedig hatályba lépnek. Kivéve, ha az önkormányzatok maguk új rendeleteket nem alkotnak, amelyekben kimondják, hogy a kormányrendelet előtt közzétett adórendeletek (vagy legalábbis azok kormányrendelettel ütköző részei) nem lépnek hatályba január 1-én.

Tállait annak kapcsán kérdezte a lap, hogy Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere azt nyilatkozta:

a kerület önkormányzata annyira zavarosnak látja a kormányrendeletet, hogy azzal szembemenve hatályba fogják léptetni a helyi adók (építményadó, települési adó) emelését, és várják a Kúria és az Alkotmánybíróság állásfoglalását.

A polgármester szerint a kormány a veszélyhelyzetet használva próbálja az önkormányzatok anyagi lehetőségeit lenullázni. A kormány indoklása szerint megvédik az embereket és a vállalkozásokat az adóemelésektől.

Forrás: HVG.hu - Világ rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek