Főoldal Itthon Szlávik János: Aki teheti, kérje a koronavírus elleni oltást!

Szlávik János: Aki teheti, kérje a koronavírus elleni oltást!

2 megtekintés

Az oltások hasznosak – mondta az infektológus főorvos, aki szerint a járványhelyzet javulni fog. Azt javasolta, hogy karácsonykor lehetőleg ne ünnepeljen együtt több család, tudatosítsuk, hogy ez csak átmeneti időszak.

Mindenki, aki teheti, kérje a koronavírus elleni védőoltást – javasolta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa szerda reggel a Kossuth rádióban. Az orvos arról beszélt a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban, hogy minden oltást pártol, és ha egy betegség ellen kifejlesztenek egy vakcinát, azt mindenkinek érdemes beadatnia. Emlékeztetett, hogy a feketehimlő is az oltás segítségével tűnt el, és ennek köszönhető, hogy hamarosan megszűnhet a gyermekbénulás is.

“Úgyhogy infektológusként csak azt mondhatom, hogy mindenki, aki teheti, vegye fel a védőoltást, még akkor is, ha tudom, hogy ez a betegség igazából az idős, beteg emberekre veszélyes.”

Az ország sok millió vakcinát kötött le azért, hogy ezek mihamarabb eljussanak az emberekhez. Ehhez azonban az kell, hogy mindenki megértse, hogy az oltások hasznosak, jók, és nincsenek súlyos mellékhatásaik, mint ahogyan az oltástagadók állítják – mondta.

Szlávik János szerint valószínű, hogy a korábban meghozott kormányzati intézkedések hatására javulni fog a járványhelyzet Magyarországon. Az utóbbi időszakban egy kicsit csökkent az azonosított esetek száma és kevesebb halálesetet regisztráltak, bár – úgy tűnik – a kórházakban többen fekszenek – mondta.

Arról is beszélt, hogy a járvány alakulását a heti adatok alapján érdemes követni, hiszen ebből jobban kirajzolódnak a tendenciák, így majd egy hét múlva látszik, hogy valóban javult-e a helyzet.

A közelgő ünnepekről azt mondta, hogy ha lehet, ne ünnepeljen együtt több család, mert nem lehet tudni, ki az, aki tünetmentes, de hordozza a vírust.

“Látni a járvány végét! Az emberekben tudatosítani kell, hogy ez egy átmeneti időszak, meg kell tudni állnunk bizonyos dolgokat azért, hogy aztán jövő nyárra újra visszatérhessen a normális életünk” – mondta még.

Forrás: HVG.hu - Itthon rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek