Főoldal Technika és Tudomány Putyinék tényleg bosszúra készülhetnek, kezükben a “fegyver” a Facebook és a Twitter elnémításához

Putyinék tényleg bosszúra készülhetnek, kezükben a “fegyver” a Facebook és a Twitter elnémításához

2 megtekintés

A Facebook korábban úgy módosította algoritmusát, hogy billogot raktak azokra a bejegyzésekre, amiket bizonyíthatóan kormányközeli lapok terjesztenek. Az intézkedés hatása Oroszországban is érzékelhető volt. A vezetés most pedig bosszút esküdött.

Az orosz parlament alsoháza megszavazta azt a törvénytervezetet, amely engedélyezné az oroszországi hozzáférés letiltását olyan (elsősorban külföldi) közösségi oldalakhoz, amelyek “cenzúrázzák” az orosz tömegtájékoztatási eszközök anyagait.

A válaszintézkedés olyan nagy szolgáltatókat is érintene, mint a YouTube, a Facebook és a Twitter.

A törvénytervezet kezdeményezői szerint a külföldi internetes szolgáltatók, köztük a Twitter, a Facebook és a YouTube csak 2020 áprilisa óta mintegy húsz alkalommal – ahogy fogalmaztak – diszkriminálták az orosz tömegtájékoztató eszközöket. A történetnek azonban másik oldala is van: a “diszkrimináció” valójában az orosz állam működtetett sajtótermékek megjelölését jelenti. Ezt a módosítást a Facebook is bevezette korábban, hogy a felhasználók különbséget tudjanak tenni az államhoz közelálló és az attól független médiatartalmak között. Azzal viszont, hogy a Facebook megváltoztatta az algoritmusát, a kormányközeli lapok bejegyzéseire pedig billog került,

már jóval kevesebben olvasgatták, látogatták az ilyen oldalakat.

Ezért sem véletlen, hogy a hírről elsőként beszámoló újságcikkekben az orosz vezetés revansaként emlegették a törvénytervezetet.

A törvénytervezet bevezeti az “alapvető emberi jogok és szabadságok, az orosz állampolgárok jogai és szabadságai megsértésében részes információs forrás tulajdonosa” fogalmát. Ebbe a kategóriába az orosz főügyész a külügyminisztériummal való egyeztetés nyomán minősíthetne szolgáltatókat.

Az oroszok információhoz való hozzáférésének akadályozása címén kiszabható lehetséges büntetések között szerepel a bírság és az adatforgalom lelassítása. Ha a szolgáltató nem szünteti meg a jogsértést a megadott határidőre az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) tájékoztatása nyomán, akkor teljes blokkolás fenyegetheti. Az orosz tömegtájékoztatási eszközökkel szemben hátrányos megkülönböztetést alkalmazó szolgáltatók listáját a Roszkomnadzor fogja összeállítani. A szabálysértés megszűnésével együtt a korlátozás is megszűnik.

© AFP / ALEXEY DRUZHININ

Alekszandr Hinstejn, az alsóház tájékoztatáspolitikai bizottságának elnöke a plenáris vitán elmondta, hogy a tervezet minden olyan szolgáltatóra vonatkozik, amely orosz nyelvű tartalmat közöl, és az orosz állampolgárokra orientálódik. Azt maga a honatya is elismerte, hogy az IT-óriások blokkolása rendkívüli lépés lenne.

Hinstejn ugyanakkor állította, hogy Oroszországnak megvan a műszaki képessége a vezető nyugati internetes szolgáltatók blokkolásához.

Oroszországban egyébként már vizsgálták, hogyan lehetne elvágni a helyi netezőket a globális hálózattól, hogy csak a kormányzat által működtetett internet-hozzáférést használhassák – és persze azokat az oldalakat, amiket a hatalom előzetesen jóváhagyott. A projektet tavaly decemberben sikerrel tesztelték.

Vlagyimir Putyin orosz elnök másik, régóta dédelgetett álma a kormányzat által összeállított alkalmazáscsomag, melyet kötelezően telepíteni kell az országban eladott okostelefonokra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás: HVG.hu - Tech rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek