Főoldal Technika és Tudomány Orbán: Este tárgyalások, reggel partraszállás

Orbán: Este tárgyalások, reggel partraszállás

5 megtekintés

Új, pár másodperces videóval jelentkezett a szerdai kormányülés után Orbán Viktor. A miniszterelnök ebben először arról beszél, hogy meghozták “a járvány kezeléséhez szükséges döntéseket”. Majd kitér arra is, hogy indul Brüsszelbe.

Ma este még háttértárgyalások, holnap reggel partraszállás”

– fogalmazott a videóban a kormányfő.

[embedded content]

Orbán a következő EU-csúcs miatt utazik Brüsszelbe, amelyre csütörtökön és pénteken kerül sor. És ahol minden bizonnyal a két tagállam, Magyarország és Lengyelország vétóvitája is téma lesz.

A felvétel érdekessége, hogy Orbán szinte győzelemről beszél benne. Miközben egy újabb, szerdai fejlemény szerint a magyar és a lengyel kormány állítólag hajlandó elállni a vétótól.

Mint ismert, a magyar és a lengyel kormány gyakorlatilag hetek óta blokkolja az uniós pénzek elfogását, melynek oka a kifizetésekhez kötött jogállamisági feltételrendszer. Ha ez sérül, valamilyen probléma merül fel, akkor a megítélt támogatást elvehetik a tagországoktól. A büdzsé blokkolása azért is érthetetlen, mert rekordméretű, 1800 milliárd eurós uniós költségvetési csomagról van szó, melynek egyik legnagyobb haszonélvezője éppen e két ország lenne.

Az ügyben hetek óta zajlanak a tárgyalások, a kérdésről legutóbb Varsóban egyeztetett Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Forrás: HVG.hu - Tech rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek