Főoldal Technika és Tudomány Merkel drámai beszédben jelentette be, hogy kemény zárlatra kell készülni Németországban

Merkel drámai beszédben jelentette be, hogy kemény zárlatra kell készülni Németországban

2 megtekintés

A német kancellár a romló járványügyi helyzet miatt sürgetett kemény zárlatot a Bundestag előtt. Angela Merkel szerint már december közepén tanítási szünetet kell elrendelni és a mindennapi élethez nélkülözhetetlen üzletek kivételével fel kell függeszteni a kiskereskedelem és a szolgáltatási ágazat működését.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Ismét robbanásszerű emelkedésnek indulhat az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma Németországban, ezért az eddigieknél jóval szigorúbb korlátozásokat kell bevezetni – mondta Angela Merkel kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag).

Elmondta, egyetért a tudományos akadémia (Leopoldina) keddi rendkívüli állásfoglalásával, miszerint a járvány második hullámának megfékezéséhez az eddigi “enyhe”, részleges zárlat helyett az ország életét messzemenően befagyasztó, “kemény” zárlatot kell elrendelni. Ez a felismerés egyre inkább terjed, a járvány elleni védekezésért felelős tartományi vezetők körében is.

Szokatlanul szenvedélyes, drámai hangú beszédében a kancellár sürgette, hogy mindenki a lehető legnagyobb mértékben csökkentse a fertőzésveszéllyel járó személyes érintkezések, találkozások számát.

Mint mondta, komolyan kell venni a korlátozásokat, és tudatosítani kell, hogy mindenki befolyásolja magatartásával a járvány alakulását.

Nem helyes például, hogy a vendéglátásról szóló szabályokat sajátosan értelmezve sokan a vendéglők előtt felállított standoknál gyűlnek össze közös forraltborozásra.

Azt is elmondta, neki is “szívből fáj”, hogy az idén mellőzni kell ezeket a találkozásokat, de meg kell érteni, hogy emberek élete forog kockán. A karácsonyig hátralévő tíz napon a legnagyobb fegyelmezettség szükséges. Ha a járvány miatt “az idei karácsony lesz az utolsó a nagyszülőkkel, akkor utólag nagyon bánjuk majd, hogy túl keveset tettünk” a fertőzésveszély csökkentéséért.

Merkel szerint már december közepén tanítási szünetet kell elrendelni, vagy át kell térni a digitális oktatásra, és december 24-től a mindennapi élethez nélkülözhetetlen üzletek kivételével fel kell függeszteni a kiskereskedelem és a szolgáltatási ágazat működését. Az első, tavaszi hullám idejéhez hasonlóan szigorú korlátozásokat legalább január 10-ig kell fenntartani.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szerdai adatai szerint az elmúlt 24 órában 20 815 fertőződést szűrtek ki, 20 százalékkal többet az egy héttel korábbi 17 270-nél és minden korábbinál több, 590 halálesetet regisztráltak egy nap alatt.

Eddig a járvány kezdete óta 1 218 524-en fertőződtek meg Németországban, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 19 932-re emelkedett.

Az intenzív ellátásra szorulók száma egy nap alatt 78-cal, 4257-re emelkedett. Gépi lélegeztetésre 60 százalék – 2535 beteg – szorul. Országszerte 27 271 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 4957 ágy szabad.

Forrás: HVG.hu - Tech rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek