Főoldal Itthon Medián: Rekordon a magyar EU-tagság támogatottsága

Medián: Rekordon a magyar EU-tagság támogatottsága

4 megtekintés

Még a fideszeseknél is 77 százalék az uniós tagságunkat támogatók aránya.

Beállította a rekordot a magyar EU-tagság támogatottsága novemberben, a szavazókorú népességnek mintegy 85 százaléka támogatja Magyarország uniós tagságát – közölte a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a Facebookon kedd este.

A felmérés szerint még a Fidesz táborában is 77 százalékos a EU-pártiak aránya, az ellenzéknél ez elsöprő 94 százalékos. A pártnélküliek 86 százaléka támogatja az ország eu-s tagságát.

A Medián a posztban felhívta arra a figyelmet, hogy úgy áll rekordszinten a tagság támogatottsága, hogy a magyar kormány minden korábbinál hevesebb konfliktusba került az unióval, és mindennaposakká váltak az EU intézményei elleni kormányzati támadások.

Az európai uniós tagságunk támogatottsága 2004 óta tartósan 70 százalékot meghaladó szinten volt. A Medián szerint ez a többség 2011 őszén valamelyest megcsappant, átlagosan kétharmadosra olvadt, majd 2014 után ismét elérte vagy meghaladta a 70 százalékot.

Két éve a többség végig 80 százalék körül ingadozott, aztán 2019 januárjában korábban soha nem tapasztalt, 85 százalékos arányt ért el. Ennyien mondták, hogy „teljes mértékben” vagy „inkább” támogatják azt, hogy Magyarország az Európai Unió tagja.

Érdektelenségbe fulladhat Orbán taktikázása az Európai Néppártban

Az Európai Néppártot egyre kevésbé foglalkoztatja, hogy a Fidesz a pártcsaládon kívül vagy belül képzeli el a jövőjét. A Néppártot ehelyett az uniós költségvetések jövője aggasztja, ahol azonban szintén a magyar miniszterelnökbe botlanak. A Fidesz szeretné tematizálni a párbeszédet, ehhez azonban nem talál partnereket.

Forrás: HVG.hu - Itthon rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek