Főoldal Külföld Két per indult, a Facebook elveszítheti az Instagramot és a Whatsappot is

Két per indult, a Facebook elveszítheti az Instagramot és a Whatsappot is

2 megtekintés

Versenyjogi okokból az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTD) és 48 szövetségi állam főügyésze is pert indított a Facebook ellen szerdán. A vád szerint a Facebooknak monopol-helyzete van a Whatsapp és az Instagram birtoklásával. Az ügy vége akár az is lehet, hogy a Facebook elveszíti a két említett alkalmazás tulajdonjogát – írja a CNBC.

Az FTD vádja szerint a Facebook tudatos stratégiát követett 2012-től 2014-ig, mindenfajta üzleti fenyegetés elhárításátra, amely a monopolhelyzetének kialakulását megakadályozhatta volna.

Ennek a stratégiának a része volt az Instagram és a Whatsapp felvásárlása. 

A vádirat kitér arra is, hogy bár sikertelenül, a Facebook az említett időszak alatt megpróbálta felvásárolni a többi vetélytársat, a Twittert és a Snapchatet is. 

A 48 szövetségi állam főügyésze által közösen emelt vád  gyakorlatilag ugyanarról szól, Letitia James New York-i főügyész szerint mindössze „stilisztikai” különbségek vannak, az önálló per oka pedig egyszerűen az, hogy más hatóságról van szó.

A Facebook részvényei négy százalékot zuhantak a bejelentés után.

Forrás: Index.hu - Külföld rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek