Főoldal Üzlet Két évvel a halálos balesetek után ismét utasok ültek egy Boeing 737 Maxon

Két évvel a halálos balesetek után ismét utasok ültek egy Boeing 737 Maxon

3 megtekintés

Egy brazil társaság helyezett üzembe egy repülőt, melyből kettő is lezuhant korábban.

Szerdán ismét felszállt a Boeing amerikai repülőgépgyártó cég egyik 737 MAX utasszállítója, amely típust csaknem két éve vonták ki a forgalomból két, nagy számú halálos áldozattal járó balesetet követően.

A légijáratokat követő Flightradar24 portál szerint a GOL Airlines brazil társaság Boeing 737 MAX 8-asa Sao Paulóból repült Porto Alegrébe. Azok az utasok, akik nem akarnak Boeing 737 MAX-on repülni, visszaválthatják jegyeiket – tudatta a légitársaság szóvivője az AP hírügynökséggel.

A Brazília legnagyobb légitársaságának számító GOL – amelynek járatain évente mintegy 36 millióan repülnek – hét darab Boeing 737 MAX-szal rendelkezik a Cirium londoni székhelyű cég adatai szerint. A GOL az egyetlen brazil légicég, amelynek ilyen típusú gépei vannak.

A Boeing 737 MAX első légikatasztrófája 2018 októberében volt, akkor a Lion Air JT610-es járata zuhant le, fél évvel később az Ethiopian Airlines ET302-es járatát teljesítő gép szenvedett balesetet. Mindkét eset nem sokkal a felszállás után történt, a vizsgálatok kiderítették, hogy a MAX új fejlesztésű átesésvédelmi rendszere műszaki hiba és tervezési hiányosságok miatt úgy érzékelte, a repülőgép átesett, ezért lefelé nyomta a gép orrát. Ebből a helyzetből a pilóták már nem tudták kihozni a gépet, és lezuhantak.

A Boeing több milliárd dollárt fordított a gép áttervezésére, a tilalom visszavonásával egyidejűleg a hatóság légi alkalmassági direktívát adott ki, ebben rögzítették, hogy milyen módosításokat kell végrehajtani. Emellett előírták a korábban nem kötelező, pilótáknak szóló átképzési program teljesítését is.

A brazil repülésszabályozás novemberben oldotta fel a 737 MAX-okra vonatkozó repülési tilalmat.

“A MAX egyike a leghatékonyabb repülőgépeknek a légi közlekedés történetében, és az egyetlen, amely teljes újraengedélyeztetési folyamaton ment keresztül” – írta közleményében Paulo Kakinoff, a GOL vezérigazgatója.

Forrás: HVG.hu - Vállalkozás rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek