Főoldal Itthon Hollik István nem érti, miért oroszozik az ellenzék, mikor Gyurcsány Ferenc villájában járt Putyin

Hollik István nem érti, miért oroszozik az ellenzék, mikor Gyurcsány Ferenc villájában járt Putyin

2 megtekintés

Az, hogy Fidesz kommunikációs igazgatója, Hollik István leül vitázni a Párbeszéd frakcióvezetőjével, Tordai Bencével, amúgy is ritka helyzetet teremt, de szerda este ez hatványozódott, hiszen úgy még nem került komoly vitába kormánypárti és ellenzéki politikus, hogy már maguk mögött tudják Szájer József brüsszeli szexbotrányát. Ez a téma végül csak rövid ideig merült fel a jobbhíján csak Facebookon létező Tranziton.

A beszélgetés az épp úgy tűnik, elmaradó magyar-lengyel uniós költségvetési vétózással, illetve annak visszavonásával kezdődött, ahol gyorsan mindkét politikus jó eredményeket adott elő: Hollik focis hasonlattal kezdett, szerinte még be kell lőni a ziccert, de a helyzet biztató, és kezd körvonalazódni a mindenki számára elfogadható megállapodás, ami szerint nem lehet a bevándorlás elutasítása miatt megbüntetni majd országokat.

Annyira nem meglepő módon Tordai Bence nem értett ezzel egyet, és szerinte ez így is győzelem, hiszen elfogadták a jogállami kritériumokat, cél pedig az, hogy ne lopják el a kormányok a pénzeket. Abban megegyeztek, hogy végső győztest még korai hirdetni.

A felek rátértek az alapjövedelem és az európai minimálbér kérdésére, ami a Párbeszéd egyik kedvenc témája. Tordai szerint mindkettő támogatandó, majd kritizálta a kormányt, amiért az átlagfizetésekkel félrevezetik az embereket.

© Tranzit / Facebook

Hollik erre Gyurcsány Ferenc feleségét, Gyurcsány Ferencet és Gyurcsány Ferenc feleségének az apját vette elő okként, amiért nem keresnek annyit az emberek, mint Ausztriában, hozzá kötve őket az előző rendszerhez. “Benne lennénk az európai minimálbérben, ha ezt Brüsszel kifizetné. De erre szándék sincs” – mondta, hozzátéve, hogy az alapjövedelemmel elvi bajaik vannak, hiszen ez maga a 21. századi megvalósult kommunizmus, ami szerint az állam mindent megold. “Ugyanakkora átverés az alapjövedelem” – mondta.

“Mi a munkára kereszténydemokrataként nem pénzkeresetként tekintünk, hanem azért, mert célt ad az életünknek, ebben az ember megvalósíthatja magát, hasznossá válik a közössége számára, épp ezért a munkának önmagán túlmutató jelentősége és értéke van” – mondta Hollik hozzátéve, hogy az alapjövedelem szerinte arra serkenené az embeket, hogy ne dolgozzanak.

Tordai szerint viszont már a családi adókedvezmény és a pótlék is munka nélkül kapott pénz gyakorlatilag, és azzal sincs baj. “Azzal a munka nélkül keresett pénzzel van a probléma, amit a NER-lovagok visznek haza” – mondta, felhozva Tiborcz Istvánt, mint Hollikkal hasonló korú tehetséges fiatalt. “11 ezer évnyi munkának a bérét söpörte be valahogy. Az az érzésem, ennek a 99 százalékáért nem dolgozott meg” – tette hozzá.

Hollik Tiborczra tulajdonképpen egyáltalán nem reagált, csak arra a kijelentésre, hogy a Fidesz munkaalapú társadalma csak munkakényszert hoz, ugyanis szerinte a munka nem kényszer.

A vita nagyjából állóháború lett, Hollik felhozta a fiatalkori élményeit azokból az időkből, amikor pénzt kapott dinnyeszedésből, Tordai pedig kiállt amellett, hogy ez nem csökkenti az emberek munkakedvét, és szó sincs adóemelésről emiatt.

Érkezett a járványkezelés, illetve a kormány és az ellenzék szerepe ebben: Hollik elegánsan közölte az elején, hogy csak az első hullámról érdemes beszélni, azt ő sikeresnek érezte, az ellenzéknek pedig elégtelent adott, mert kritizálta az intézkedéseket. A jelenleg is tartó második hullámból pedig csak az ellenzéki önkormányzatok adóemeléseit hozta fel.

Tordai a második hullám magas halálozási számait hozta fel, és azt, hogy a kormány nem próbálta enyhíteni a vírussal érkezett gazdasági válság hatásait, miközben a nagyvállalatokat támogatták.

© Tranzit / Facebook

Ezek után Hollik továbbra is az első hullám eredményeiről beszélt:“ Épp a második hullám mutatja meg,hogy indokolt volt az első hullámban is felkészíteni az egészségügyet egy durvább járványra” – mondta.

Hollik a vakcinával kapcsolatban is felhozta Gyurcsány Ferencet, és kritizálta, úgy oroszozik az ellenzék hogy korábban Vlagyimir Putyin volt az egykori miniszterelnöknél vendégségben az Apró-villában, majd átkötötte oda, hogy az ellenzék átpolitizálja ezt a kérdést is. “Az, hogy a Pfizer visszamondta az EU rendelését, mert inkább Amerikába szállít, pontosan mutatja, hogy nem szabad mindent egy lapra feltenni” – mondta.

Tordai szerint viszont nem az a baj, hogy sok helyről akar a kormány vakcinát, hanem arról, hogy gyanús körülmények között előállított vakcinákat is.

Az orosz vakcinát az orosz orvosok támadják”

– mondta.

Érkezett a demokrácia helyzete: Hollik öntudatos és szabadságszerető népként írta le a magyart, aki nem kér mástól kioktatást, Tordai pedig azt mondta el, minden intézményt fideszes katonák foglaltak el, és az ilyeneket hibrid rezsimnek hívják.

Hollik szerint arra bizonyíték az ő vitájuk is, hogy nincs probléma, és nevetségesek a demokrácia állapotáról alkotott vádak. “Ezek arról szólnak, hogy mi kiállunk az európai életmód mellett, ami a keresztény kultúrán alapszik. És úgy gondoljuk, hogy ezt meg kell védeni, mert a baloldal azt szeretné, hogy jöjjön egy nyílt társadalom, multikulturalizmus, dobjuk sutba a nemzeti gondolatainkat” – mondta.

Szájer József tehát a legvégén került csak elő, azt is a moderátorkodó Földi-Kovács Andrea hozta fel: “Ez az ügy is jól mutatja, mi a különbség köztünk. Schmitt Páltól Szájer Józsefig ha a mi oldalunkon történik valami olyan, ami nem helyes, akkor annak mindig van valami következménye” – mondta, kiemelve, hogy aki ilyenbe keveredik, távozik a közéletből, majd újra felhozta Gyurcsányt és az őszödi beszédet, illetve az ősszel összellenzéki jelöltként országgyűlési helyért indult Bíró László judapestezését.

Az ilyen személyes tragédiák és balhék nem térítenek el minket attól, hogy az európai életmódot meg kell védeni”

– mondta Hollik.

Tordai szerint nem érdemes harmad-negyedvonalbeli figurák Facebook-kommentjeit összekeverni Szájerrel, ugyanis az a kérdés, hány Szájer József van a Fideszben. Szerinte az ellenzékben nem voltak hasonló méretű balhék, főleg azért, mert nincsenek kormányon.

“Te azt mondod, minden rendben van a demokráciában és a jogállamban. Akkor hol vannak a fékek és az ellensúlyok? Ki gyakorol ellensúlyt a kormánnyal szemben?” – tette fel a zárókérdést Tordai. Hollik erre azt mondta, hogy Amerikában azt mondják, hogy addig van demokrácia, ameddig vannak szabad választások és az emberek el tudják zavarni a kormányt, majd ezzel véget ért valamivel több, mint egy óráig tartó vita.

Forrás: HVG.hu - Itthon rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek