Főoldal Kultúra Felújították Oroszország legrégebbi moziját

Felújították Oroszország legrégebbi moziját

3 megtekintés

Befejeződött Oroszország legrégebbi állandó filmszínháza, a moszkvai Hudozsesztvennij (Művész) mozi több mint egy fél évtizeden át tartó felújítása – közölte a munkálatokat finanszírozó bank.

Az épület falai között megfordult hajdanán Lev Tolsztoj, Szergej Jeszenyin, valamint az orosz és a szovjet kultúra számos más nagyja is. 1926-ban itt volt a bemutatója Szergej Eisenstein Patyomkin páncélos című alkotásának, az 1930-as években pedig itt vetítették első szovjet hangos- és színes filmeket.
Az eredetileg kétszintes, Nyikolaj Blagovescsenszkij építész által kifejezetten filmvetítéshez tervezett, eklektikus stílusú épületet 1909-ben adták át a közönségnek. A mozit 1912-1913-ban Fjodor Sehtel elképzeléseinek megfelelően átalakították, a nyolcvanas években elvégezett általános felújítás idején jelentősen megváltoztatták a belső elrendezést.

Patyomkin páncélosForrás: Sputnik via AFP/RIA Novosti/Sputnik

A közlemény szerint a 2014-ben elkezdődött, a műemléképület megőrzését és a legkorszerűbb műszaki megoldásokat ötvöző átépítés folyamán az egyik legnehezebb feladat az eredeti külső helyreállítása, a 60-as években eltávolított dekorációs elemek rekonstrukciója volt. Az eredeti magasság megmaradt, ám az épületszárnyak kibővítése és átkonstruálása révén háromszintessé vált.
Az épület Héliosz nap- és Szeléné holdistenség domborműjével ékesítette homlokzatát Sehtel eredeti tervrajzai és archív felvételek alapján alkották újra. A be- és kijárat táblái a forradalom előtti helyesírás szerint készültek el, és a főbejárat fölé kitették az eredeti “elektroszínház” feliratot.
Helyükre kerültek a történelmi lámpások, az új belső térben a modern és történelmi elemek a kivitelezők szándékai szerint organikusan alkalmazkodnak az épület általános stílusához. Az Arbatszkaja téren, a védelmi minisztérium tőszomszédságában felújított filmszínházban négy nézőtermet alakítottak ki: egy 359 férőhelyeset, egy 120 fős erkélyest, két 47 férőhelyeset és egy 21 férőhelyes VIP-termet. Az utóbbi kivételével mindegyikben külön helyek állnak rendelkezésre a mozgáskorlátozottak részére.
A közönség, amely a várakozások szerint még az év vége előtt birtokba veheti a mozit, a filmek mellett egy étterem és a fő előtérben berendezett bár kínálatából is válogathat. A mozi belső kialakítása lehetővé teszi koncertek, közönségtalálkozók és kiállítások megrendezését is.

Forrás: Origo.hu - Filmklub rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek