Főoldal Technika és Tudomány Először fedeztek fel mikroműanyagot emberi méhlepényben

Először fedeztek fel mikroműanyagot emberi méhlepényben

0 megtekintés

Első alkalommal mutattak ki mikroműanyagot emberi méhlepényben olasz kutatók.

A római Fatebenefratelli kórház és Marche tartomány műszaki egyetemének (Universita Politecnica delle Marche) kutatói fedezték fel, hogy az általuk megvizsgált placenta nemcsak emberi sejtekből állt, hanem szervetlen anyagokból is. Kutatásuk eredményét az Environment International című tudományos szakfolyóiratban publikálták.
A kutatók hat, 18-40 éves egészséges várandós nő méhlepényét vizsgálták meg azok beleegyezésével.

A nők méhlepényében 12 mikroműanyag-töredéket találtak, köztük polipropilént, amelyet egyebek közt műanyag húzózárak gyártására használnak. 

Mikroműanyag.Forrás: https://phys.org/news/2020-06-tons-plastic-western-annually.html

“A műanyag jelenléte az emberi szervezetben megzavarja az immunrendszert, amely sajátként ismer el nem szerves anyagot is.

A kismamákat megdöbbentette a vizsgálat eredménye” – írta Antonio Ragusa, a tanulmány szerzője, a római kórház nőgyógyászati osztályának vezetője.
Egyelőre nem tudni, mekkora veszélyt jelent a gyermekek egészségére az, hogy már születésükkor találkoznak mikroműanyaggal. Szakértők szerint a parányi műanyagdarabkák a tüdőn vagy az emésztőrendszeren keresztül kerülnek az emberi szervezetbe.

(Forrás: MTI)

Forrás: Origo.hu - Tudomány rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek