Főoldal Technika és Tudomány Elindult a licit arra a lemezre, amit későbbi gyilkosának dedikált John Lennon

Elindult a licit arra a lemezre, amit későbbi gyilkosának dedikált John Lennon

1 megtekintés

A Double Fantasy című albumon a ma negyven éve meggyilkolt zenész aláírásán kívül rendőrségi jelzések is láthatók, mert szerepelt a bizonyítékok között.

Elárverezik New Yorkban John Lennon Double Fantasy című albumának azt a példányát, amelyet halála napján dedikált későbbi gyilkosának. Lennon 1980. december 8-án írta alá a lemezt Mark David Chapmannek, alig pár órával azelőtt, hogy a fanatikus rajongó lelőtte őt New York-i otthona közelében.

“A rocktörténelem valaha eladásra kínált legjelentősebb relikviája” a New Jersey-i Goldin Auctions várakozásai szerint nagyjából 1,5 millió dollárért (442,7 millió forint) fog gazdát cserélni a szombaton záruló internetes aukción. A licit jelenleg 450 ezer dolláron áll. A korongot egy magángyűjtő bocsátotta árverésre.

A gyilkosság idején 25 éves Chapman négyszer lőtte meg Lennont, aki feleségével, Yoko Onóval sétált vissza késő este a lakásuknak helyt adó Dakota-házhoz. A 40 éves Lennon kórházba szállítás közben halt meg.

Negyven éve hangzott el a gyilkos szájából: „Épp most lőttem le John Lennont”

A popzene történetének egyik legfontosabb alakja sok év hallgatás után épp visszatérésre készült, de egy őrült rajongója, miután dedikáltatta a pár héttel azelőtt megjelent albumát, agyonlőtte a zenészt. Bár Lennon harcos politikus alkat volt, semmi alapja azoknak az összeesküvés-elméleteknek, hogy az FBI vagy a CIA keze lett volna a dologban.

Chapman a gyilkosságot követően az épület előtt álló egyik növénytartóba dobta a dedikált lemezt, amire most lehet licitálni. A lemezen rendőrségi jelzések is láthatók, mivel szerepelt a bizonyítékok között.

Lennon rajongói kedden a New York-i Central Parkban virágokkal, gyertyákkal és énekléssel, míg Paul McCartney, Ringo Starr és Yoko Ono a Twitteren emlékeztek meg a zenész halálának 40. évfordulójáról.

Forrás: HVG.hu - Tech rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek