Főoldal Gazdaság Egy utolsó vacsora oldhatja meg a Brexit-drámát

Egy utolsó vacsora oldhatja meg a Brexit-drámát

5 megtekintés

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Boris Johnson brit miniszterelnök szerdán este ül vacsora asztal mellé Brüsszelben, hogy megpróbálják elkerülni az egyezmény nélküli brit kilépést. Senki sem igazán optimista, mert mindenki a másiktól várja az engedményeket.

“Az Európai Uniónak kell engednie” – nyilatkozta Michael Gove a Times rádiónak. Arra nem volt hajlandó a brit politikus, hogy megsaccolja az esélyeket, de annyit megkockáztatott, hogy “a személyes csúcstalálkozók olykor áttörést érhetnek el”.

Michael Gove hozzátette: a halászati vitában kompromisszum érhető el. Ez a téma a legfőbb vitapontok egyike, a két fél másképp képzeli el azt, hogyan használhatják a jövőben az európai (elsősorban francia) halászok a brit felségterületen található vizeket.

Angela Merkel kancellár szokásos mérsékelt optimizmusával annyit mondott, hogy “még mindig van esély a megállapodásra, de az uniós piac egységét mindenképp garantálni kell.”

Barnier pesszimista

Az Európai Unió főtárgyalója szerint most nagyobb esélye van annak, hogy Nagy-Britannia egyezmény nélkül távozik az unióból az év végén. Michel Barnier ezt akkor mondta, amikor az EU 27 külügyminiszterét tájékoztatta a tárgyalások állásáról kedden.

Michael Martin ír miniszterelnök is úgy nyilatkozott legutóbb , hogy “a pesszimista oldalon áll”. Az ír sziget ügye különösen nagy probléma, mert az EU és Nagy Britannia határa ott húzódna miközben az írek nem akarnak határt.

Egy jó hír, hogy közben az EU és London megállapodott Észak-Írországról, ezzel elhárult egy akadály a szabadkereskedelmi egyezmény elől. Fennmarad viszont a versenyképességi vita: az EU ragaszkodik ahhoz, hogy brit cégek ne kerülhessenek előnybe az uniós piacokon azzal, hogy a brit törvények kevésbé szigorúak a környezetvédelem vagy a szociális juttatások terén.

Az Európai Unió tagállamainak vezetői csütörtökön ülnek össze Brüsszelben. A fő téma az uniós költségvetés és a válságkezelő program, de azért figyelnek a Brexit-egyezményre is hiszen végülis 1000 milliárd eurós tételről van szó.

Forrás: HVG.hu - Világ rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek