Főoldal Technika és Tudomány Egy magyar cég kitalálta, hogyan vigye az oltópontokra a Pfizer -70 fokon szállítható vakcináit

Egy magyar cég kitalálta, hogyan vigye az oltópontokra a Pfizer -70 fokon szállítható vakcináit

2 megtekintés

A Pfizer és a BioNTech által fejlesztett koronavírus elleni oltóanyagot mínusz 70 Celsius-fokon kell szállítani, ami komoly szervezést igényel. A Linde Gáz szerint szárazjéggel megoldható a szer tárolása.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

A Pfizer/BioNTech koronavírus-vakcinák egyik fontos jellemzője, hogy azokat mínusz 70 Celsius-fokon lehet csak tárolni/szállítani. Ez komoly kihívás elé állít bizonyos országokat, különösen azokat, ahol az átlaghőmérséklet magasabb. A hidegebb területeken valami könnyebb a szállítás folyamata, de ott is komolyabb tervezésre lehet szükség.

A magyar gázipari cég, a Linde Gáz Magyarország úgy véli, egy általa kidolgozott technika nagy segítséget jelenthet a magyarországi ügymenetnél. A vállalat november 25-én be is mutatta teljes vakcinaszállítási- és tárolási megoldását a Semmelweis Egyetem és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) szakembereinek.

A cég szerint a Pfizer és a BioNTech által fejlesztett koronavírus elleni oltóanyag disztribúcióját – a rendkívül alacsony hőmérséklet miatt – valószínűleg csak szárazjég használatával lehetne megvalósítani.

A szárazjég nem más, mint szilárd halmazállapotú szén-dioxid. Általános felhasználási területei az élelmiszerek, gyógyszeripari termékek és egyéb hőmérséklet érzékeny anyagok hűtött szállítása és tárolása, a felülettisztítás, a zsugorkötés és a rendezvényeken alkalmazott speciális effektek (pl. ködhatás). A szárazjég a felhasználási igény szerint előállítható többféle méretben: a néhány milliméteres pellettől kezdve a pár centiméteres ún. granulátumon át a különböző méretű szeletekig és tömbökig.

“A LINDE GÁZ Magyarország Zrt. szárazjég gyártó kapacitása a répcelaki telephely alatt fekvő szén-dioxid mezőnek köszönhetően igen jelentős és a termelés természetesen a vakcinaszállítási igények szerint priorizálható” – közölte Tóth Attila műszaki igazgató.

A cég szerint a húsz autóból álló, kifejezetten gyógyszerszállításra szolgáló, szellőztetett gépjárműből álló flotta megfelelő körülmények között tudná eljuttatni az oltóközpontokba a védőoltást. A megfelelő körülmények alatt szenzorokkal felszerelt tárolóedényeket ért a vállalat, melyek, mint írták, a tárolási hőmérséklet folyamatos monitorozására is alkalmasak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás: HVG.hu - Tech rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek