Főoldal Technika és Tudomány Donald Tusk már kész tényként kezeli a magyar-lengyel vétó bukását

Donald Tusk már kész tényként kezeli a magyar-lengyel vétó bukását

2 megtekintés

Donald Tusk, az Európai Néppárt (EPP) elnöke hangsúlyos üzenetet küldött a csütörtöki uniós csúcsra érkező kormány- és államfőknek. Így pedig Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnököknek is.

Tusk a Twitteren azt írta: a vétóval zsarolás elbukott, a jogállamiság elvét megvédik, az új pénzügyi alapból pedig minden tagállam állampolgára profitál majd.

A néppárti elnök azt követően írta ezt, hogy szerdán kiszivárgott: egymástól független sajtóértesülések szerint a magyar és a lengyel kormány elfogadta a német kormány ajánlatát és – alkuval, de – hajlandóak elállni az uniós pénzek blokkolásától.

Magyarország és Lengyelország vétóvitája egy hetek óta tartó történet, melynek előzménye, hogy a két tagállam elutasította, hogy az uniós pénzek kifizetését kritériumokhoz, az úgynevezett jogállamisági mechanizmushoz kössék. A támogatás óriási: csak Magyarország összesen 14 ezer milliárd forinthoz jutna a csomag révén.

Forrás: HVG.hu - Tech rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek