Főoldal Gazdaság Csokos és babavárós határidőket hosszabbítanak meg a vészhelyzet miatt

Csokos és babavárós határidőket hosszabbítanak meg a vészhelyzet miatt

0 megtekintés

Több vészhelyzeti rendeletet is hozott a kormány annak érdekében, hogy senki ne essen el a családtámogatások lehetőségétől a koronavírus-járvány miatt – közölte Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán. A miniszter egy Facebookon közzétett videón beszélt arról, hogy határidőket hosszabbítanak, és életkori határokat toldanak meg a vészhelyzet lejártát követő 30. napig.

A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy azoknál a támogatásoknál, ahol fix határidő van az igénylésre, március 10-ig lesz lehetőség az igénylések, kérelmek, igazolások benyújtására.

Ha pedig valaki 2020. július 18. és 2021. március 10. között, vagy az első veszélyhelyzet alatt töltötte be a családi otthonteremtési kedvezménynél (csok) az előre vállalt gyermekek esetén a feleségnek előírt 40. vagy a babaváró támogatásnál előírt 41. életévét, a veszélyhelyzet lejártát követő 30. napig jogosult marad a támogatásra.

Ezen felül különböző okiratok felhasználhatósága is meghosszabbodik, mint például a társadalombiztosítási jogviszonyt igazoló irat 30 napos felhasználhatósága.

Az sem esik el a támogatások igénybevételének lehetőségétől, aki a veszélyhelyzet ideje alatt veszíti el a munkáját, mert a veszélyhelyzet időszakát is beleszámítják a folyamatos tb-jogviszonyba, és akkor is folyamatosnak tekintik a tb-jogviszonyt, ha a veszélyhelyzet lejártát követő három hónapon belül ismét elhelyezkedik az, aki korábban elveszítette az állását.

A veszélyhelyzet alatt a babaváró támogatás esetén a várandósok meghatalmazhatják párjukat, hogy egyedül intézhessék az igénylést, így a kismamáknak nem kell bemenniük a bankfiókba.

A hitelmoratórium a március 18. előtt felvett babaváró támogatásra és csokhoz felvett kölcsön visszafizetésére is vonatkozik. A hitelmoratórium ideje alatt a kezességvállalási díjat sem kell megfizetni, a csokhoz nyújtott állami kamattámogatás maximum 25 éves időszaka pedig meghosszabbítható a moratórium idejével – mondta még a miniszter, aki szerint a Magyar Közlönyben szerdán megjelent intézkedések a családok terheit igyekeznek csökkenteni adminisztratív és anyagi értelemben is.

Forrás: HVG.hu - Világ rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek