Főoldal Technika és Tudomány Beperelte 48 amerikai állam a Facebookot, a cég azonnali feldarabolását követelik

Beperelte 48 amerikai állam a Facebookot, a cég azonnali feldarabolását követelik

3 megtekintés

Régóta hangoztatják már egyes piaci szereplők és az USA-ban működő szervezetek, hogy a Facebook túlságosan nagyra nőtt, a kisebb vállalkozásokat pedig megfojtja. Az érintettek türelme most végleg elfogyott.

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC), valamint 48 amerikai állam beperelte szerdán a Facebookot, amiért az monopolhelyzete miatt nem hagy levegőhöz jutni más, kisebb vállalkozásokat.

A tengerentúli szervezetek régóta problémásnak tartják, hogy a Facebook kezében összpontosul a mobilkommunikáció java. A közösségi oldalhoz ugyanis nem csak a Messenger üzenetküldő tartozik, a vállalatnak a WhatsApp és az Instagram is a része, miután mindkét szolgáltatást – dollármilliárdokért – felvásárolták.

A mostani per megindítói a monopóliumellenes törvény megsértésére hivatkoznak, és azt követelik: válasszák le a cégről a WhatsAppot és az Instagramot, hogy a két szolgáltatás ne gazdagítsa tovább a Facebookot. Illetve, hogy az ne lehetetlenítsen el másokat.

Az FTC azt állítja, hogy a Facebook szisztematikus stratégiával hárította el a monopóliumát fenyegető veszélyeket. (Más kérdés, hogy a cég korábbi akkvizícióit éppen az FTC hagyta jóvá.) A felügyelet hivatkozik Mark Zuckerberg Facebook-alapító egy kiszivárgott levelezésére is, melyben a közösségi oldal első embere arról írt:

nincs értelme versenyezni másokkal, ha egyszerűen fel is vásárolhatják a konkurenciát.

A Facebooknak márpedig van miből vásárolni, hiszen sem a koronavírus-járványt, sem a cég ellen indított bojkottot nem érezték meg.

A Reuters cikkében azt írja, az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma októberben beperelte a Google anyavállalatát, az Alphabetet, mondván a cég piaci erejét felhasználva esélyt sem ad a konkurenciának. Ehhez hasonló ügybe keveredett most a Facebook.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás: HVG.hu - Tech rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek