Főoldal Autó Az operatív törzs ma szót sem ejtett az oltás választhatóságával kapcsolatos ellentmondásról

Az operatív törzs ma szót sem ejtett az oltás választhatóságával kapcsolatos ellentmondásról

3 megtekintés

Egy szó sem esett a koronavírus elleni oltások választhatóságával kapcsolatos keddi ellentmondásról az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Müller Cecília megszokott helyén most az NNK egyik osztályvezetője állt.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Senki nem beszélt az operatív törzs keddi tájékoztatóján arról, hogy mi okozta a koronavírus elleni vakcinák válaszhatósága körüli ellentmondást kedden. Mint emlékezetes, Müller Cecília országos tiszti főorvos a hvg.hu kérdésére kedden úgy válaszolt, hogy nem lehet a vakcinák közül választani, majd a Koronavírus Sajtóközpont pár órával később álhírezéssel vádaskodva ennek teljesen az ellenkezőjét állította.

Szerettük volna megtudni, hogy mi okozta ezt az ellentmondást, ezért a sajtótájékoztatót megelőzően e-mailben (csak így van mód rá jelenleg) a következő kérdéseket tettük fel:

  • Mi az oka annak, hogy a koronavírus elleni oltás választhatóságáról ellentétes információt közölt Müller Cecília és a Koronavírus Sajtóközpont?
  • Ha valóban lehet majd választani a vakcinák közül, mi lesz ennek a menete?

Választ azonban nem adott rá az operatív törzs, amelynek sajtótájékoztatóján most nem Müller Cecília osztotta meg a hallgatósággal az aktuális járványügyi adatokat és tanácsokat, hanem Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészégügyi Központ járványügyi osztályvezetője.

A tájékoztatón felolvasott kérdések nyomán annyi derült ki, hogy még nincs engedélyezett vakcina, és ha engedélyeznek egyet, akkor lehet majd tudni, hogy miként kell beadni, és milyen reakciók alakulhatnak ki. Az is majd csak az engedélyezés után derül ki, hogy milyen korcsoportoknál lehet felhasználni az adott vakcinát.

Galgóczi Ágnes előzőleg beszámolt a járvány aktuális számairól, majd beszélt arról, hogy a járvánnyal kapcsolatban szorongásos stressz léphet fel, és figyelmeztetett, hogy a karácsonyi időszakban a bevásárlóközpontok kiemelt kockázatot jelentenek a fertőzés miatt. Ezután hosszabban érvelt az oltások mellett, és azt kérte, hogy az emberek csak hivatalos forrásokból tájékozódjanak az ügyben. Szólt pár szót az oltási tervről is, amelynek értelmében a védekezésben résztvevők, a szociális és egészségügyi ellátásban dolgozók kapják meg először a vakcinát.

Kiss Róbert rendőr alezredes pedig beszámolt arról, hogy ismét megnyílt a tornanádaskai határátkelő Szlovákia felé, majd elmondta, hogy 219 emberrel szemben intézkedtek a járványügyi szabályok megsértése miatt. Kiderült, hogy 191 emberen nem találtak maszkot, és közülük 63 emberrel szemben feljelentést tettek. Összesen 158 esetben intézkedtek különböző üzletek esetében a szabályok megsértése miatt. Kedden egy vendéglátóhelyet zárattak be büntetésből: egy Bács-Kiskun megyei bisztrót, mert valaki a tilalom ellenére odabent italozott. Eddig összesen 96 üzletet zárattak be.

Elmondta azt is, hogy kedden hatósági házi karanténban 45 957 ember volt, a karanténapplikációt pedig 4001-en használják, és tavasz óta összesen 493 büntetőeljárást indítottak járványügyi előírásokkal kapcsolatban.

Forrás: HVG.hu - Autó rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek