Főoldal Életmód A Neoton egykori énekesnője Szanyi Tibor pártját erősíti a választásokon

A Neoton egykori énekesnője Szanyi Tibor pártját erősíti a választásokon

0 megtekintés

Pál Éva az ISZOMM színeiben indul az országgyűlési választásokon.

A Neoton Família egykori tagja Csepelen lesz az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) jelöltje a 2022-es országgyűlési választásokon – tudta meg a Blikk.

A kampányban jelöltként ő az egyik jelöltállítási koordinátor is, aki azon dolgozik, hogy megfelelő embereket indíthasson az ISZOMM mind a 106 választókerületben. Pál Éva hosszú évekkel ezelőtt az MSZP kampányát segítette, később pedig az SZDSZ jelöltje is volt.

A mostani politikai szerepvállalását azzal indokolja, hogy teljesen kiborítja a szegénység, amit maga körül lát. A nyomort saját bőrén is megtapasztalta, hiszen az egykoron ünnepelt énekesnő elvesztette a házát a devizahitele miatt. A nyugdíja mindössze pár tízezer forint, korábban piacon és trafikban volt kénytelen dolgozni. Jelenleg van tető a feje felett, amit óriási áldásnak tart.

„Sokan mondták nekem, hogy »te csak énekelj, ne vállalj politikai szerepet«. Amerikában a művészek simán ki mernek állni amellett, amiben hisznek, csak nálunk nincs ennek akkora divatja. Lehet, hogy sokakban ellenérzést fog kiváltani ez, de én attól még művész maradok” – magyarázta Pál Éva.

Kócbabák, Neoton (1973–1983)

1973-ban csatlakozott a Kócbabák énektrióhoz mint a csapat szólistája. Temperamentuma, robbanékonysága színt adott a később a Neoton együtteshez csatlakozott lánytriónak.

Pál Éva hangja és hangszínének egyedisége, valamint szakmai profizmusa hamar meghozta az eredményt: 1978-ban a Popmeccs szavazáson „az év énekesnője” cím harmadik helyezését nyerte el. Ebben az évben, immáron Neoton Famíliaként a zenekar fellépett Cannes-ban, a Midem zenei fesztiválon, ahol szólót énekelt óriási sikerrel. 1979-es lemezükön, a Napraforgón Éva több szólódalt is énekelt, olyanokat, mint a hatalmas sláger, a Ha szombat este táncol, a dinamikus Szia! és a vagány hangvételű Megőrülök a szerelemért.

Maradj még egy percet című dalával Magyarországon először moziklippet is készítettek, amelyet például az Uránia moziban (is) vetítettek Éva élő szólótánca mellett.

Ekkoriban „készült el” imázsa, és rá a dinamikusabb, pörgősebb dalokat írták, így a show woman szerepkört töltötte be az együttesen belül. Híres volt a szemüveg-kollekciójáról, amellyel hatalmas show-t produkált a koncerteken és a promóciós képeken egyaránt.

A Napraforgó című lemez óriási sikert hozott ugyan a zenekarnak, ám ez Éva karrierjét elég furcsa módon érintette. A Hanglemezgyár vezetői nem támogatták az énekesnőt, átértékelődött a szerepe a Neotonon belül, és elvették tőle a szólódalokban való érvényesülést. 1981-re láthatóan belefáradt ebbe a monotonizmusba, 1981-ben már akkor érlelődött benne a kétségbeesett kiválás gondolata,amikor a japánok által mindkét lány számára küldött próbadalokat neki nem engedték elénekelni. Bár megbízhatatlanságra hivatkozva a japánok felé ki akarták hagyni a turnéból, a japán manager Évával együtt kérte fel az együttest a turnéra, így velük vitte végig a 42 állomásos koncertkörutat.

Amint 30 évvel későbbi riportjaiban megerősíti, miután az ördögien zseniális popcézár erkölcstelen ajánlatát visszautasította, a neki ígért sztárcsinálás alanya Csepregi Éva lett. 1982-ben már elviselhetetlen körülményeket teremtettek számára a Neotonban. Ekkor szánta rá magát élete legnehezebb döntésére: tíz év együttzenélés, koncertek és rengeteg turné után, 1983 elején öngyilkossági szándékai elől menekülve megvált a csapattól.

Szólóénekesnő (1983-tól)

Az énekesnő a 70-es évek elején a Kócbabák, majd a Neoton tagja volt. Az 1979-es Neoton-lemezen, a Napraforgón több szólódalt is énekelt, olyanokat, mint a Ha szombat este táncol, a dinamikus Szia! és a vagány hangvételű Megőrülök a szerelemért. Egy darabig ő volt a “show woman” az együttesen belül. Híres volt a szemüveg-kollekciójáról. Pályáját az törte meg, hogy a Hanglemezgyár vezetői nem támogatták az énekesnőt, elvették tőle a szólódalokban való érvényesülést, inkább Csepregi Éva lett a sztárcsinálás alanya. 1983-ban megvált az együttesetől, azóta szólóban énekel kiseb nagyobb sikerrel.

Forrás: HVG.hu - Élet+Stílus rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek