Főoldal Gazdaság A magyar külkereskedelmet is megfogta a járvány második hulláma

A magyar külkereskedelmet is megfogta a járvány második hulláma

5 megtekintés

2020 októberében a hazai export euróban számított értéke 1,5, az importé 6,8 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakához képest. Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi forgalom szintje kismértékben mérséklődött, 2020. szeptemberhez képest az export 2,5 százalékkal csökkent, az import nem változott – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Októberben a kivitel értéke 10 milliárd 27 millió eurót (3639 milliárd forintot), a behozatalé 9 milliárd 131 millió eurót (3315 milliárd forintot) tett ki.

A kivitel 77, a behozatal 71 százalékát az EU27 tagállamaival bonyolítottuk le.

Az októberi külkereskedelmi adatot minden bizonnyal az ipar jó teljesítménye mozgatta. Októberben az ipari termelés volumene 0,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit a nyers adatok szerint. A munkanapok számának különbsége okozta hatástól megtisztítva az eredmény még impozánsabb – legalábbis a járvány kiváltotta válsághoz és a gazdasági visszaeséshez képest –, a termelés 2,7 százalékkal emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján szeptemberhez képest a bővülés 2,8 százalékos volt.

Forrás: HVG.hu - Világ rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek