Főoldal Itthon A magyar hírszerzés azt állítja, semmit nem tud a Szájer-ügyről

A magyar hírszerzés azt állítja, semmit nem tud a Szájer-ügyről

6 megtekintés

Az égvilágon semmit nem tud a Szájer-ügyről az Információs Hivatal, így azt sem, lehetett-e bármelyik külföldi szolgálatnak köze ahhoz, hogy a brüsszeli buli utáni rendőri intézkedés híre kiszivárgott a belga sajtóban – legalábbis ezt állította a magyar hírszerzés vezetője, Bunford Zsolt dandártábornok a parlament nemzetbiztonsági ülésén.

Egyebek mellett a Szájer-ügyről is kérdezték az ellenzéki politikusok az Információs Hivatal képviselőit a parlament szerdai nemzetbiztonsági ülésén, de érdemi válaszokat ebben a kérdésben nem igazán kaptak – tudta meg a hvg.hu.

Úgy tudjuk, a zárt ülésen az IH-főigazgató Bunford Zsolt részéről az hangzott el, hogy a hírszerzés nem tudott Szájer József magánéletével kapcsolatos kockázatokról, de hangsúlyozták: ez nem is az ő feladatuk lenne. Arról sem tudnak, hogy lehetett-e bármelyik külföldi szolgálatnak köze ahhoz, hogy a brüsszeli buli utáni rendőri intézkedés híre kiszivárgott a belga sajtóban. „Ha nem is ezekkel a szavakkal, de azt válaszolták, hogy vagy igen, vagy nem” – fogalmazott lapunknak az egyik jelenlévő. Arra a felvetésre, hogy a belga hatóságok ilyen esetekben értesíteni szokták a magyar társszerveket, Bunford Zsolt dandártábornok azt mondta, hogy még nem tart ilyen szakaszban az eljárás, egyelőre tehát nem kaptak jelzést.

Szájer József november 27-én, péntek este vett részt Brüsszelben egy szexbuliban, amivel megszegte a belgiumi kijárási tilalmat. Állítólag a szomszédok értesítették a rendőrséget a túl nagy zaj miatt, a bulit szervező David Manzheley viszont azt állította, ez nem igaz, név szerint tudja, ki hívta ki a rendőröket.

Egy olyan ember, aki szintén ilyen bulikat szervez, főleg időseknek, csak ő pénzt kér érte, én meg nem. Szóval rontottam az ő üzletét. A lakók azért sem lehettek, mert a szomszédok szinte kivétel nélkül melegek, gyakran részt vesznek a partikon is. Most is szóltam nekik, mint máskor, hogy ez lesz, tudjanak róla.

Szájer mindenesetre az ereszcsatornán próbált menekülni a helyszínről, de a rendőrök egy járókelő segítségével beazonosították és igazoltatták, hátizsákjában pedig drogot találtak. Ő tagadta, hogy a drog az övé lett volna, és azt állítja, nem fogyasztott kábítószert, mindenesetre a botrány kirobbanása után egy nappal kilépett a Fideszből. Azt megelőzően már lemondott az EP-képviselői mandátumáról is, igaz, eredetileg csak elviselhetetlen lelki terhekkel magyarázta visszavonulását.

Borítóképünk jobb szélén Bunford Zsolt, a kép november 23-án készült, amikor Szijjártó Péterrel együtt átadták az Információs Hivatal Kríziskezelő Központját.

Forrás: HVG.hu - Itthon rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek