Főoldal Technika és Tudomány A jegybank elnézést kér, amiért a G-nap után kiteregette egy újságíró pénzügyeit

A jegybank elnézést kér, amiért a G-nap után kiteregette egy újságíró pénzügyeit

1 megtekintés

Bocsánatot kér, illetve sérelemdíjat és a jegybanki alapkamattal egyező mértékű késedelmi kamatot fizet a jegybank, amiért 2015-ben, Orbán és Simicska összeveszése után személyes adatok felhasználásával támadott egy, a Magyar Nemzetnél dolgozó újságírót.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményben és magánlevélben kér bocsánatot Horváth Csaba újságírótól.

A jegybank 2015. augusztus 24-én „Folytatja hamis cikksorozatát a jegybank ellen a Simicska-lap” címmel megjelentetett sajtóközleményében azt közölte, hogy egy, a Magyar Nemzetben megjelent cikkben megfogalmazott állítások „mögött a cikket jegyző újságíró egyéni hitelfelvétele áll”. Ezzel a Fővárosi Törvényszék 2018. május 10-én született elsőfokú – majd a Fővárosi Ítélőtábla által helybenhagyott és a Kúria által hatályában fenntartott– ítélete alapján az MNB megsértette a felperes újságíró személyes adatok védelméhez fűződő személyiségi jogát.

Az MNB a bocsánatkérésen túl a jogerős ítéletek alapján sérelemdíjat fizetett: 300 ezer forint tőkét és ennek 2015. augusztus 24. napjától a kifizetés napjáig járó késedelmi kamatát. A késedelmi kamat mértéke megegyezik a jegybanki alapkamattal. Továbbá a perköltségeket is a jegybanknak kellett állnia.

Az ítélet, illetve előzményeinek történelmi kontextusa: a Magyar Nemzet a kérdéses cikk megjelenése idején Simicska Lajos tulajdonában állt. Simicska sokáig a Fidesz gazdasági hátországának kulcsfigurája volt, azonban összekülönbözött Orbán Viktor politikai vezetővel – a konfliktus a híres-hírhedt G-napban (2015. február 6.) csúcsosodott ki.

Miután a Fidesz megnyerte a 2018-as országgyűlési választásokat, Simicska visszavonult a gazdasági élettől. A Magyar Nemzet 2018 áprilisában megszűnt, nevét 2019-ben, szimbolikusan épp a G-nap évfordulóján a kormányközeli Magyar Idők vette fel. A lap tulajdonosa a kormányközeli sajtóholding, a KESMA.

A kérdéses cikk egyébként arról szólt, hogy bár a jegybank felügyeleti szervként fellépést ígért a tisztességtelen feltételeket diktáló autóhitelező társaságokkal szemben, nem tett semmit.

Forrás: HVG.hu - Tech rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek