Főoldal Technika és Tudomány A CNN is írt az ELTE kutyákról szóló tanulmányáról

A CNN is írt az ELTE kutyákról szóló tanulmányáról

4 megtekintés

Szerdán közölt cikket a CNN az ELTE Etológia Tanszékének kutatásáról, ami a kutyák agyi aktivitását vizsgálta, miközben a kutyák által ismert instrukciókat jelentő szavakat és “nonszensz”, tehát a kutyák által nem ismert szavakat mondtak nekik. 

Az agyi aktivitást elektroenkefalográfiával mérték, elektródákat kötöttek a kutyák fejéhez, majd előre felvett szavakat játszottak le nekik. Az eredmények szerint a kutatásban résztvevő, előtte kiképzést nem kapó kutyák gyorsan és világosan megtudták különböztetni az ismert instrukcióra szolgáló szavakat azoktól, amelyek semmit nem jelentenek. Ugyanakkor nem tudtak különbséget tenni az ismert szavak és az azoktól nagyon kicsit, csak néhány hanggal különböző nonszensz között. 

A kutatás vezetője, Magyari Lilla többek között azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy a kutatás bebizonyította, hogy a kutyák tényleg figyelnek az emberi beszédre és nemcsak az ismerős emberekére vagy a testbeszédre reagálnak.

Forrás: Index.hu - Tech-Tud rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek