Főoldal Gazdaság Váratlanul Varsóba repült Orbán Viktor

Váratlanul Varsóba repült Orbán Viktor

4 megtekintés

A kedd délután Varsóba érkezett magyar miniszterelnök annak a kompromisszumnak a véglegesítéséről egyeztet, amellyel el lehetne kerülni az uniós költségvetés megvétózását – írja a 300polityka.pl hírportál. Állítólag folyamatosan tárgyalnak valamilyen megoldásról Merkel német kancellárral.

A Gazeta Wyborczsa szerint a találkozót Orbán Viktor kérte, tárgyalópartnere Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes, a vezető kormánypárt (Jog és Igazságosság, PiS) elnöke és Materusz Morawiecki miniszterelnök. Ezután – de lehet, hogy már a külföldi vendég nélkül – folytatódik a megbeszélés a két kisebb kormánypárt vezetőjével, a radikális Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszterrel (Szolidáris Lengyelország) és a költségvetési vétót ellenző mérsékelt Jaroslaw Gowin miniszterelnök-helyettessel (Megegyezés). Pillanatnyilag ugyanis nagyok az ellentétek a lengyel kormányon belül – Ziobro tegnap is nyilvánosan támadta Gowint –, és a portál forrásai szerint a magyar kormányfő érveit is felhasználva ezeket szeretnék feloldani.

Ugyanakkor az úgynevezett jogállamisági követelmények terén nem látszik a kompromisszum: „Alapkérdésekben nem engedünk” – mondta Morawiecki egy keddi sajtótájékoztatón is.

Forrás: HVG.hu - Világ rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek