Főoldal Külföld Orosz orvosok is bizalmatlanok a Szputnyik V vakcina iránt

Orosz orvosok is bizalmatlanok a Szputnyik V vakcina iránt

1 megtekintés

Nagyfokú bizalmatlanság övezi az orosz vakcinát Oroszországban is. Főleg a nyilvánosan elérhető információk hiányát és a rendkívül gyors fejlesztést tartják gyanúsnak az egészségügyben dolgozók, akik – ha tehetnék – visszautasítanák a vakcinát.

Múlt héten rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a tömeges oltást Oroszországban, de a Szputnyik V jelű orosz vakcinát már korábban elkezdték beadni az egészségügyben dolgozóknak. A Moscow Times 12 moszkvai egészségügyi dolgozóval készített interjút, ez alapján pedig az oltást övező nagy fokú bizalmatlanságról írnak.

Sokan annak ellenére is vonakodnak beadatni maguknak a vakcinát, hogy munkahelyüket is elveszthetik: több intézmény vezetősége ugyanis kötelezővé tette a védőoltást. Egy 23 éves orvostanhallgató például arról nyilatkozott a lapnak, hogy ha tudna, akkor nemet mondana a Szputnyik V-re. Egy sebész szintén arról nyilatkozott: felülről erőltetik rájuk az oltást.

Idéznek egy augusztusi, több mint 3000 orvos részvételével készült felmérést is. A megkérdezettek közül

  • 52 százalék elutasítja az oltást; és
  • csak 24,5 százalék fogadja azt el egyértelműen.

Betegeinek, kollégáinak és ismerőseinek még kevesebb, már csak 20 százalék javasolná a vakcinát. A megkérdezettek kétharmada az elérhető információk hiányával magyarázta a bizalmatlanságát, közel felük pedig a rendkívül gyors fejlesztéssel. Hasonló eredményt hozott egy másik, szeptemberi felmérés: akkor

a válaszadó orvosok és egészségügyi dolgozók mindössze 24 százaléka mondta, hogy elfogadná az oltást.

A Szputnyik V vakcinát Magyarországon is vizsgálják, magyarok a klinikai tesztelésében is részt vehetnek – erről Kásler Miklós hétfőn beszélt. Az emberi erőforrások minisztere azt mondta, a “nagyvonalúan felkínált” lehetőséggel élve három–ötezer magyar állampolgár juthatna védőoltáshoz.

Forrás: HVG.hu - Világ rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek