Főoldal Külföld Orbán Varsóban: nagy esélyünk van a győzelemre

Orbán Varsóban: nagy esélyünk van a győzelemre

4 megtekintés

A magyar miniszterelnök Varsóban tárgyalt Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettessel és Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel.

Álláspontunk teljesen egybeesik, és nagyon közel állunk ahhoz, hogy a héten közösen győzzünk – jelentette ki a lengyel Polsat TV-ben Orbán Viktor miniszterelnök az uniós költségvetésről.

A kormányfő, aki délután váratlanul Varsóba repült, tárgyalt Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettessel, a vezető kormánypárt (Jog és Igazságosság) elnökével és Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel, majd találkozott a két kisebb kormánypárt egymással éles ellentétben álló vezetőjével is: a vétóhoz ragaszkodó Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszterrel (Szolidáris Lengyelország) és az azt elutasító Jaroslaw Gowin miniszterelnök-helyettessel (Megegyezés).

Jó lenne megegyezni, nyilatkozta a tanácskozások után a Polsatnak Orbán Viktor, de megismételte ismert álláspontját: az uniós pénz nem ajándék, hanem jár nekünk, nem kapcsolható össze más szempontokkal, és éppen mi vagyunk azok, akik védjük az uniós szerződés szellemét a többi tagállammal szemben.

Lengyelországgal együtt elég erősek vagyunk, hogy megvédjük érdekeinket” – mondta.

Hozzátette: a nyugatiaknak könnyű, mert ők megörökölték a demokráciát és a jogállamot, nem kellett keményen dolgozniuk a magasabb életszínvonalért, míg mi mindezt magunk értük el. Ezért nem értenek minket.

Vendéglátója, Morawiecki miniszterelnök is az ismert álláspontot fejtette ki: elutasítja, hogy önkényes értelmezéssel, jogtalanul elvegyenek bármilyen pénzt csak azért, mert „valaki Brüsszelben” úgy ítéli meg, hogy az „így vagy úgy értelmezett” jogállamiság nem érvényesül Lengyelországban.

Forrás: HVG.hu - Világ rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek