Főoldal Életmód Már nem olyan könnyű az anorexiát népszerűsíteni a TikTokon

Már nem olyan könnyű az anorexiát népszerűsíteni a TikTokon

3 megtekintés

Sokan keresnek a népszerű videómegosztón fogyási tippeket, „akár egészségteleneket is”.

Vizsgálatot indított a világ egyik legnépszerűbb videómegosztója, a TikTok olyan tartalmak miatt, amelyek testtömeg-csökkentésnek nevezve az anorexiát és más étkezési zavarokat népszerűsítenek. A TikTok ráadásul a leginkább sérülékeny korosztály körében népszerű: 800 millió felhasználójának fele 16 és 24 éves kor közötti.

Bár a cég már korábban is igyekezett letiltani olyan hashtageket vagy keresési kulcsszavakat, amelyek alapján a felhasználók káros tartalmakat találhattak volna, a Guardian felhívta a figyelmüket arra, hogy szándékos helyesírási hibákkal vagy a szavakba szúrt írásjelekkel még mindig sokan népszerűsítik a testsúlycsökkentés káros formáit; többen például „akár egészséges, akár egészségtelen” módokat keresnek, mások arra figyelmeztetnek, ne nézze meg a videóikat, akit zavar az „éhezés”. Ezért indított vizsgálatot a TikTok.

A TikTok algoritmusa ráadásul úgy működik, hogy a felhasználó által kedvelt tartalmakhoz hasonlóakat ajánl fel, azaz aki egyszer ráakad egy ilyen felhasználóra, automatikusan az önhánytatásról és hasonló „praktikákról” szóló videók sűrűjében találhatja magát.

A TikTok szóvivője azt nyilatkozta a Guardiannek, több videót töröltek, több felhasználót letiltottak, és a jövőben is szoros figyelemmel követik a kérdést szakértők bevonásával.

Forrás: HVG.hu - Élet+Stílus rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek