Főoldal Kultúra Két főnöke lesz a filmkormánybiztosnak?

Két főnöke lesz a filmkormánybiztosnak?

4 megtekintés

Új feladatokat határozott meg a kormány Káel Csaba kormánybiztos számára, amiből az következik, hogy egyszerre két miniszternek kell megfelelnie.

A hétfő este közzétett kormányhatározat szerint a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos feladata lett az eddigieken kívül az is, hogy „ellátja a Fertőd-Eszterháza Esterházy-kastély fejlesztésével és az Eszterháza Turisztikai Központtal összefüggő feladatok kulturális szempontú, szakmai koordinációját”.

Mint a hvg.hu éppen egy hete beszámolt róla, Mager Andrea tárca nélküli miniszter úgy döntött: az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. állami tulajdonosi jogait mostantól nem a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodához tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. gyakorolja, hanem a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség. A filmkormánybiztost kinevező, most módosított tavalyi [1501/2019. (VIII. 23.)] határozat viszont továbbra is úgy szól, mert ezt a pontot nem változtatták meg, hogy „A kormánybiztos tevékenységét a miniszterelnök kabinetfőnöke útján irányítja”. Kérdés tehát, hogy az Eszterháza tulajdonosi jogait gyakorló Gulyás Gergely és a kormánybiztost a miniszterelnök megbízásából irányító Rogán Antal között mi lesz majd a munkamegosztás, ki milyen utasításokat adhat Káel Csabának. A mostani határozat „Eszterháza Turisztikai Központot” említ, ami nem pontosan azonos az állami kft. nevével, de az intézmény honlapjáról nem derül ki, hogy létezne külön ilyen turisztikai központ.

Az elhunyt Andy Vajna helyére tavaly – egyelőre 2021. augusztus 31-ig – kinevezett filmügyi biztos egyébként 2011 óta a Művészetek Palotája (MÜPA) vezérigazgatója is. Meglepő módon mégsem az e tisztséggel járó feladatai közé került be, hanem a filmkormánybiztosi feladatait bővítő új határozatban olvasható, hogy mostantól „ellátja a Művészetek Palotája épületegyüttesének új MICE center (esemény központ) épülettel történő bővítéséhez kapcsolódó ingatlanfejlesztés üzemeltetési szempontú, szakmai koordinációját, az ingatlanfejlesztést követő működés előkészítését”. Hogy ez micsoda, arról sem a MÜPA honlapján, sem máshol a neten nem található információ.

Forrás: HVG.hu - Kult rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek