Főoldal Gazdaság Fitch: Felminősítést nem remélhet Magyarország, de a leminősítéstől sem kell tartania

Fitch: Felminősítést nem remélhet Magyarország, de a leminősítéstől sem kell tartania

1 megtekintés

A 22 közép- és kelet-európai ország közül hétnek az adósbesorolására van érvényben leminősítés lehetőségét jelző negatív kilátás, 15 kilátását minősítik stabilnak, közöttük Magyarországét is, de nincs olyan gazdaság a térségben, amelynél esély volna a felminősítésre – áll a Fitch Ratings kedden Londonban ismertetett éves tanulmányában.

A közép- és kelet-európai feltörekvő gazdaságok államadós-besorolási kilátásainak megoszlása tíz éve nem volt annyira kedvezőtlen, mint most.

A hitelminősítő szerint erőteljes jövő évi gazdasági növekedést valószínűsítenek a koronavírus-járvány elleni küzdelemben elért orvosi vívmányok, valamint az a tény, hogy a járvány megfékezését szolgáló szakpolitikai intézkedések jövőre várhatóan már kevésbé károsítják a térségi gazdaságokat, mint az idén.

Az élénkítő költségvetési kiadásokat a térségi országok 2021-ben valószínűleg visszafogják, és ez az ideinél kisebb deficiteket eredményez majd, az azonban valószínűtlen, hogy a közép- és kelet-európai kormányok markánsabb költségvetési szigorításba kezdenének – áll a Fitch Ratings tanulmányában.

Forrás: HVG.hu - Világ rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek