Főoldal Külföld Elöntötte a víz a velencei Szent Márk teret, mert nem kapcsolták be a zsiliprendszert

Elöntötte a víz a velencei Szent Márk teret, mert nem kapcsolták be a zsiliprendszert

1 megtekintés

Az olasz hatóságok szerint a Szent Márk-székesegyház kápolnái is víz alá kerülhetnek.

Nem kapcsolták be az olasz Velencét védő Mose zsiliprendszert, ezért a víz elöntötte a Szent Márk teret kedden. A víz bejutott a Szent Márk-székesegyházba is.

A helyzet drámai. Ha a vízszint tovább növekszik, a székesegyház belsejében lévő kápolnák is víz alá kerülhetnek”

 – közölték az olasz hatóságok a helyi sajtó híradása szerint.

Luigi Brugnaro velencei polgármester hangsúlyozta, hogy a vízszint a váratlanul erős sirokkószél miatt 145 centiméterre emelkedhet.

Az önkormányzat közlése szerint a zsiliprendszert azért nem kapcsolták be, mert a meteorológusok kedd délelőtt még csak egy 130 centiméter nagyságú árhullámmal számoltak. Az időjárási viszonyok hirtelen romlása viszont készületlenül érte a várost.

A Velencét védő Mose rendszer aktiválását 48 órával előre be kell ütemezni. Az utóbbi napokban a rendszert két alkalommal már bekapcsolták, ami eddig megakadályozta a város víz alá kerülését.

Olaszországban napok óta zord az időjárás. Luca Zaia, Veneto régió vezetője közel félmilliárd eurós károkról számolt be az északkeleti térségben.

Az olasz katasztrófavédelem a legmagasabb fokú riasztást adta ki keddre az ország északkeleti részében, illetve Róma térségében és a fővárostól délre eső vidéken.

Forrás: HVG.hu - Világ rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek