Főoldal Itthon Elbukott a Fideszen a Szijjártó luxusjachtos nyaralása miatt benyújtott törvényjavaslat

Elbukott a Fideszen a Szijjártó luxusjachtos nyaralása miatt benyújtott törvényjavaslat

0 megtekintés

Szél Bernadett javaslatát leszavazták az Országgyűlés Igazságügyi bizottságában.

Hétfőn került az országgyűlési bizottság elé Szél Bernadett független parlamenti képviselő javaslata, amely alapján a kormánytagokat luxusajándékokkal elhalmozó nagyvállalkozók öt évre kizárnák magukat a közbeszerzésekből – írja az Átlátszó. Szél azt is szerette volna elérni, hogy a képviselőknek legyen kötelező feltüntetniük minden, az alap tiszteletdíj negyedét meghaladó értékű ajándékot vagyonnyilatkozatukban.

Az Átlátszó nyáron fényképezte le Szijjártó Péter külügyminisztert Szíjj László építőipari nagyvállalkozó luxusjachtján. Az eset nagy port kavart, még feljelentés is született az ügyben. A Legfőbb Ügyészség azonban arra jutott, hogy Szijjártó nem követett el bűncselekményt (azt nem tudni, hogy Szijjártó és barátai utazását ki finanszírozta). Miután az ügy mindenhonnan lepattant azzal a jelszóval, hogy a jachtozás a külügyminiszter magánügye, Szél benyújtotta javaslatát.

Több hónapig tartott, mire a “lex Szijjártó” eljutott odáig, hogy egyáltalán tárgyaljon róla az Országgyűlés Igazságügyi bizottsága. Ennek az az oka, nemrég hoztak egy olyan új szabályt, amely alapján a független országgyűlési képviselők csak valamelyik parlamenti párt frakcióvezetőjén keresztül kezdeményezhetnek törvény- vagy határozati javaslatot. Végül a bizottságban – mint az Átlátszó írja – Szél javaslatát leszavazta a Fidesz.

Forrás: HVG.hu - Itthon rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek