Főoldal Életmód Egy apró erszényes túlélőt találtak a felperzselt Kenguru-szigeten

Egy apró erszényes túlélőt találtak a felperzselt Kenguru-szigeten

3 megtekintés

A kutatók attól tartottak, hogy az erszényespelék nem élték túl az ausztráliai bozóttüzeket. Most találtak egy példányt az apró állatból.

Az Ausztrália déli részénél található Kenguru-szigetnek majdnem a felét felemésztette a bozóttűz tavaly decemberben és idén januárban. Az élővilág nagyon súlyos károkat szenvedett, és a környezetkutatók attól tartottak, hogy a sziget lakója, az erszényespelék legkisebb fajtája, melynek súlya nem éri el a 10 grammot, nem élte túl a pusztulást. A tavalyi tüzek óta most először találtak élő példányt ebből az erszényespeléből, amire azért is kellett vélhetően ennyit várni, mert ez a kis állat nagyon nehezen észrevehető.

A kutatók szerint most már jó esély van rá, hogy a faj túlélte a szigeten, de további szükséges óvitnézkedéseket kell tenni az érdekében, mivel az erszényesek könnyen a kóbor macskák gyomrában végzik.

A Kenguru-szigeten bandikutfélék, bozótpatkányok, másfajta erszényespelék, koalák és kenguruk is élnek. A természetvédők és kutatók folyamatosan azon dolgoznak, hogy felmérjék: a különböző populációkat hogyan érintette a tavalyi bozóttűz, és hogy kiderítsék, hosszú távon milyen hatásai vannak a tűznek az itteni élővilágra.

Kapcsolt kép: Kangaroo Island Land for Wildlife/Facebook

Forrás: HVG.hu - Élet+Stílus rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek