Főoldal Sport Dinamo Kijev – Ferencváros 1-0

Dinamo Kijev – Ferencváros 1-0

3 megtekintés

Kijevben zárja a Bajnokok Ligáját a Ferencváros, a Dinamo vendégeként. Az már korábban eldőlt, hogy a G csoportból a Barcelona és a Juventus jut tovább, de tétje így is maradt a meccsnek: aki megszerzi a csoportharmadik helyet, az februárban az Európa Liga legjobb 32 csapata között, az egyenes kieséses körben játszhat.

Mivel a Ferencváros és a Dinamo Kijev Budapesten 2-2-t játszott egymással, a csoport két sztárcsapatától pedig mindketten négyből négyszer kikaptak, egyszerű a matematika: amelyikük nyer Kijevben, az folytathatja az EL-ben. Döntetlennél az egymás ellen idegenben rúgott több gól dönt, ha pedig az is ugyanannyi, akkor az összesített gólkülönbség, azaz a 0-0, 1-1 vagy 2-2 a Dinamónak jó, a 3-3 vagy nagyobb gólkülönbségű döntetlen a Ferencvárosnak.

Olyan, hogy magyar csapat megélte volna a tavaszi szezont a nemzetközi kupákban, utoljára 2004-ben történt meg, akkor a Debrecen jutott be az UEFA-kupában a legjobb 32 közé.

A zárt kapuk mögött játszott meccs kezdőcsapatai így néztek ki:

Dinamo Kijev: Buscsan – Kedziora, Zabarnij, Popov, Mikolenko – Saparenko, Szidorcsuk, Harmas – Cihankov, Verbic, De Pena

Ferencváros: Dibusz – Lovrencsics, Blazic, Dvali, Heister – Laidouni, Haratin, Somália – Uzuni, Tokmac Nguen, Zubkov

Két nem túl jó ferencvárosi helyzettel indult a meccs: előbb Tocmac rontott el egy passzt az akció végén, majd Lovrencsics a jobb alsó sarok mellé lőtt. A 7. percben aztán a Dinamónak volt egy sokkal veszélyesebb helyzete, Dibusznak kellett kiütnie Verbic elől egy beadást.

A Ferencvárosnál volt többet a labda ekkoriban, de ez érthető is, nekik nem jó a 0-0. Nagy helyzetig azonban egyik csapat sem jutott el.

A 21. percben a ferencvárosiak tizenegyest reklamáltak. Hogy igazuk volt-e, azon lehet vitatkozni, Szidorcsuk kezét egészen biztosan érintette a labda a tizenhatoson belül, az is biztos, hogy nem volt leszorítva a kéz, de az is, hogy nagyon közelről lőtték rá, úgy, hogy esélye sem lett volna visszakapni a kezét. Nem kellett volna túl nagy jóindulat a bírótól, hogy megadja.

A 25. percben pedig elképesztő helyzetet hagyott ki a Ferencváros. Laidouni szerzett labdát egy ukrán hiba után, Tocmacnak passzolt, aki egyedül mehetett a kapu felé, de csúnyán eltörte, még a kaput sem találta el. Ezek után a mezőnyben ferencvárosi fölénnyel folytatódott a meccs, de komolyabb lehetőség nélkül.

Egészen a 38. percig kellett várni, hogy helyzetbe kerüljön a Ferencváros: Zubkov kapott egy jó labdát pár lépésre a kaputól, a kapuson átjutott, de szögletre tisztáztak a hazai védők. A félidő úgy ért véget, hogy a Ferencváros jóval aktívabb volt mindvégig, de mindkét csapat jól megszervezte a védelmét. A labdabirtoklás 56:44 volt a Ferencváros javára, a kapura lövésekkel 2-3-ra álltak a csapatok, de az első félidőben egyik csapat egyetlen lövése sem talált kaput.

A második félidőt aktívabban kezdte a Dinamo Kijev, kis túlzással többet voltak a ferencvárosi kapu előtt, mint az első félidőben végig. Az 52. percben egy jónak tűnő vendéglövést blokkoltak a védők.

Az 55. percben jutottunk el a meccs első kaput eltaláló lövéséig. Tocmac lapos lövéséért kellett Buscsannak lehajolnia – lehetett volna ebből az akcióból sokkal nagyobb helyzet is, de már azt is fel kellett jegyezni, hogy az egyik kapusnak dolga volt. Két perccel később pedig nagyon hálás lehetett a vendégcsapat a bírónak: Laidouni szabálytalansága sárga lapot ért volna, ami már a második lett volna neki, de megúszta. Az ezt követő ukrán támadás végén pedig Dibusznak kellett védenie.

A 60. percben pedig megszerezte a Dinamo a vezetést! A Blazic kezezéséért járó, teljesen jogos szabadrúgást ívelte be Mikolenko húsz méterről, balról, Popov pedig Haratin mellől az ötös sarkáról a bal alsóba fejelt. 1-0.

A középkezdés utáni támadásból a Ferencváros majdnem egyenlített, nem sokon múlt. Uzuni eresztett meg nagy lövést, Buscsannak nagyot kellett védenie. A vendégcsapat a mezőnyben ez után is sokkal aktívabb volt – nem mintha lett volna más választása -, de a hazaiak jól megszervezték a védekezést.

Szerhij Rebrov kockáztatott a 73. percben: Uzuni helyett Baturinát állította be, Haratint pedig Isael váltotta. Persze nem is lett volna oka az óvatoskodásra, a Ferencvárosnak két gólra volt szüksége ekkor.

A 78. percben jutott el a Ferencváros nagyobb helyzetig: előbb Tocmac elől mentett szépet Zabarnij, majd az FTC visszaszerezte a labdát, Zubkov tekerte el, centikkel a jobb alsó sarok mellé.

A 80. percben Lovrencsics helyett Botka állt be, Zubkov helyett pedig Mak. Öt perccel a vége előtt Tocmacot Boli váltotta. A Ferencváros ekkor már kénytelen volt kitámadni, amiben mindig benne van egy kapott gól veszélye. A Dinamo el is jutott néha úgy a vendégkapu elé, hogy lehetett volna belőle nagyobb helyzet, de igazán komoly gólszerzési lehetősége nem volt. Csakhogy az FTC-nek sem – persze a sok támadásban egy gól lehetősége így is ott van, de a Dinamo védelme jól zárt. A legnagyobb helyzetig a 91. percben Boli révén jutottak el a vendégek, de egy szépen kialakított lövőhelyzetből rendkívül rosszul találta el a labdát.

Ez után már nem változott az eredmény, Dinamo Kijev-Ferencváros 1-0. Az FTC 6 meccsen 1 ponttal, 5-17-es gólkülönbséggel a csoportja utolsó helyén zárta a Bajnokok Ligáját (1995-ben a Ferencváros 5, 2009-ben a Debrecen 0 pontot szerzett a BL-ben). A 16 csapat közül, amely kedden játszotta az utolsó meccsét, a Ferencváros kapta a legtöbb gólt, a szerdán játszók közül a Salzburg kerülhet még mögé, ha legalább hármat kapna.

Ez történik a nap többi meccsén

A G csoport másik meccsén a Barcelona és a Juventus a csoportgyőzelemért játszik, a Barcelona 15, a Juventus 12 ponttal állt a forduló előtt. A Juventus úgy indult neki a meccsnek, hogy legalább három góllal (vagy kettővel, de minimum hármat lőve) kellene nyernie, és gyorsan el is ment kettővel, majd a második félidő elején beállították a 0-3-as végeredményt.

Az E csoportban a Chelsea és a Sevilla továbbjutása biztos volt már a játéknap előtt, ahogy a Krasznodar harmadik és a Rennes negyedik helye is. Ott Chelsea-Krasznodar 1-1 és Rennes-Sevilla 1-3 volt az esti program.

Az F csoport két meccsét már kora este lejátszották. Lazio-Brugge 2-2, Zenit Szentpétervár-Borussia Dortmund 1-2, így a Dortmund és a Lazio jutott tovább, a Brugge folytatja az EL-ben.

A H csoportban Leipzig-Manchester United 3-2 és Paris Saint-Germain-Basaksehir 0-0 volt a program, a Manchester United, a PSG és a Lipcse 9-9 ponttal állt a forduló előtt. Párizsban a meccs félbeszakadt negyedóra játék után, a francia tudósítások szerint a negyedik játékvezető rasszista beszólása miatt. A törökök egyik cserejátékosát a kispadról kiállították, ezután levonultak a csapatok, de hogy pontosan mi történt, az egyelőre nem világos. A Le Monde szerint a legvalószínűbb az, hogy szerdán folytatják a meccset, más játékvezetőkkel.

Forrás: HVG.hu - Sport rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek